W-"
henkulsen
zout, zuur, zoet en bitter, die alle op een
bepaalde plaats van de tong herkend wor
den zout b.v. op de punt, bitter daarente
gen op het achterste deel van de tong.
Verder zijn er enige nuances tussen deze
hoofdsmaken mogelijk tot ongeveer 30
Bij het proeven worden de smaakpapillen
bijgestaan door het reukorgaan: een drank
als cognac deelt zijn aroma mee aan de
neus en door de reukgewaarwording genie
ten we pas ten volle. De neus is een veel
gevoeliger hulpmiddel dan de tongmen
kan veel meer geuren onderscheiden dan
smaken en die geuren worden zelfs in klei
ne concentraties nog goed waargenomen.
Het is dan ook niet verrassend te consta
teren dat vele geblinddoekte mensen het
verschil tussen b.v. sherry en jenever niet
kunnen onderscheiden alleen door deze
dranken te proeven.
De smaak kan door oefening worden ont
wikkeld en de proever in spe kan dat doen
door smaken te proeven die hem bij name
bekend zijn. Hij leert zodoende een assor
timent smaken onderscheiden, wat hem in
staat stelt een lijst van smaaknamen op te
maken. Maar zo'n smakenterminologie is
een moeilijke zaak omdat de mensen op
verschillende manieren proeven en een
smaak op verschillende ogenblikken ontdek
ken, met andere woorden de een proeft
een smaak eerder dan de ander.
MENS ONONTBEERLIJK
Aangezien proeven een zaak is van enkele
ziptuigen kan de menselijke proever niet ge
mist worden en we zijn nog ver af van de
tijd dat het laboratorium zijn taak geheel
zal kunnen overnemen.
Hoewel men doet onderzoekingen met
een apparaat, een z.g. gaschromatograaf, die
het mengsel van aromastoffen ontleedt en
deze op een stuk papier weergeeft in de
vorm van een aantal pieken. Eén piek duidt
dan op alkohol, andere op de stoffen uit
de hop, weer andere op stoffen afkomstig
van de vergisting enz. Maar voor zover het
zich laat aanzien zal dit apparaat als proe
ver de mens voorlopig niet evenaren.
Ook de mens als proever heeft zijn be
perkingen hij kan niet uitmaken of het
publiek een bepaalde biersoort zal gaan pre
fereren. Hij moet alleen uitmaken welke
verschillen er zijn tussen de biersoorten en
verder of die verschillen in het voordeel
dan wel in het nadeel van die biersoort zijn.
Met andere woordeneen verschillenonder-
zoek en een kwaliteitsonderzoek. De voor
keur van de klant is heel wat moeilijker te
peilen en dit kan alleen gebeuren door
marktonderzoek en door grote groepen van
Op de reclameplaat die de aandacht vraagt
voor de Nederlandse speelfilm, De Ver
geten Medeminnaar, staat de hoofdrolspeler
Henk van Ulsen afgebeeld, die met zijn
hand zijn kraag dicht houdt. In Café Reyn-
ders op het Leidseplein, waar deze plaat
ophing, had men al spoedig gezien dat dit
gebaar als het ware riep om een bierviltje
en dat werd er dan ook spoedig tegenaan
geplakt. Varia Photo Press maakte er een
foto van, die wij hierbij reproduceren. Het
Amstel bier speelt noch in deze film, noch
elders ooit de rol van een vergeten mede
minnaar, zoals onze lezers wel bekend zal
zijn.
proefpersonen te verzoeken hun oordeel uit
te spreken.
Kunnen bierproevers het proeven ooit la
ten? Sommigen niet, die beginnen heel an
ders aan een glas bier dan de normale drin-
eerder dan een ander. Mensen die „smaak-
ker. De meesten evenwel zijn het proeven
gauw vergeten als zij thuis of in een café
in een schuimkraag happen.
En dat is maar gelukkig ook, want bier
moet gedronken worden
DANKBETUIGING
Hierbij wil ik allen hartelijk dankzeggen
die op welke wijze dan ook hun belang
stelling hebben getoond gedurende mijn
ziekte die twee jaar heeft geduurd.
B. Engel, schilder.
14