I PREMIUM
AMSTEL
MALTA
AMSTEL
MALTA EXTRA
Bier proeven is niet ieders werk
Bier wordt gedronken met jerme slokken. Een bierdrinker doet niet lang over zijn glas
en daarin verschilt hij met iemand die cognac of sherry drinkt dat verschil vindt zijn
oorzaak in de aard van de drank. Een glas sherry of cognac wordt met kleine teugjes
gesavoureerd, genotenDaarbij doet niet alleen de mond dienstmaar ook de neus, die
te gast gaat bij het aroma. Wij zouden dus kunnen zeggen dat er tussen het drinken
van bier en het drinken van cognac en sherry een onderscheid is als tussen drinken en
proeven.
Dat wil niet zeggen dat geur en smaak
bij bier onbelangrijk zouden zijn bier
moet wel degelijk een uitgesproken smaak
hebben. Maar doordat bier met flinke
teugen wordt gedronken is het moeilijk
ofn mensen te vinden die bier kunnen
proeven; wijnproevers zijn er daarente
gen veel meer. Op gezette tijden wordt in
ons bedrijf een uurtje gewijd aan het bier
proeven. Hierbij komt men tot de beste
resultaten wanneer een kwartier daarvoor
niet meer wordt gerookt en tijdens het
proeven geen scherpe gekruide hapjes
worden gegeten.
Dit proeven beperkt zich niet tot het Ne
derlandse Amstel bier, maar men contro
leert en vergelijkt ook de smaak van het
Amstel bier dat in Jordanië, in Beiroet,
in Willemstad, in Paramaribo en in San
Juan wordt gebrouwen.
De bierproevers weten niet wat zij krij
gen voorgezet, want de schenker is voor
hen onzichtbaar. Daarna zegt deze bij
voorbeeld: ,,Ik heb in twee glazen Am
stel Gold uit Suriname geschonken en in
het derde Amsterdams Amstel Gold."
Aan de proevers is nu de taak te ontdek
ken in welke glazen welk bier zit en zijn
smaakbevindingen te noteren op een lijst,
die aanduidingen bevat zoals volmondig,
leeg, aromatisch, zacht, zoet, sterk, nor
maal of weinig hoparoma.
Dit proeven vereist natuurlijk een ervaren
tong, concentratie en smaakgeheugen: de
proever moet bij het derde glas nog we
ten hoe het eerste en het tweede smaak
ten.
OOK MET DE NEUS
Zowel proeven als drinken hebben te ma
ken met het contact dat het bier maakt met
de smaakpapillen van de tong. De indruk
ken die hierdoor ontstaan worden doorge
geven naar de hersenen, die ons de smaak
bewust doen worden we herkennen de
smaak. De smaakpapillen zijn evenwel
slechts gevoelig voor vier hoofdsmaken:
COMPANIA CERVECERA DE PUERTO RICO INC.,
COMPANIA CERVECBRA BE PUERTO RICO INC.,
±5% ALCOHOL VOL. NET CONTENTS II EL. OZ.
Op 20 december 1963 kwam in Puerto Rico
het eerste, plaatselijk gebrouwen Amstel
bier op de markt. Pils Premiumen Malta
(alcoholvrij) waarvan hierboven de iets
NON ALCOHOLIC. NET CONTENTS II FL. OZ.
verkleinde eiketten zijn afgebeeld. Het Pre
mium bier heeft een etiket met witte ach
tergrond, het Malta heeft een groene ach
tergrond. 21 februari wordt de brouwerij
officieel geopend.
13