1
Van vat tot kraan
Hoe gaat dat nu eigenlijk
1
Hoe komt het bier van het fust naar
de tapkraan Deze vraag zullen
velen zich weieens gesteld hebben
en wij willen aan de hand van bijgaande
foto, waarop alle benodigdheden zijn af
gebeeld, trachten hierop een antwoord te
geven.
Aangezien het fust altijd lager ligt dan de
tapkraan zal er een zekere spanning nodig
zijn om het bier naar de kraan te drukken.
Hiervoor gebruiken we koolzuurgas uit de
bekende cylinders; daarin bevindt zich tien
kg vloeibaar koolzuur, voldoende voor on
geveer tweeduizend liter bier. De spanning
in zo'n cylinder is meer dan vijftig atmos
feer en daar de gemiddelde druk op het
fustbier meestal niet meer dan één atmos
feer mag bedragen, moet de enorme kracht
van het samengeperste gas kunnen wor
den geregeld. Dit gebeurt door middel van
een reduceerventiel, dat op de cylinder
wordt geschroefdwe kunnen de druk
hiermee tot elke gewenste waarde verlagen
en deze aflezen op de schaal van de mano
meter, die op het reduceerventiel is aan
gebracht. Rechts naast het vat staat de
cylinder (enigszins verkort) afgebeeld. De
andere hulpmiddelen, die we nodig heb
ben, zijn een koolzuurslang, aansteekhuis,
standpijp, taparmpje, bierleiding en natuur
lijk de tapkraan.
Het Spongat
Het vat wordt zonder het te rollen
naar de gewenste plaats gebracht en neer
gezet met het spongat naar boven. Dit
A
KOELING
o o o
O O O O O
Deze voorstelling van een bierleiding is opgesteld tegen een van de wanden van het
kortgeleden geopende instructielokaalde heer Stravers van de commerciële afdeling,
die het plan voor het hier afgebeelde bord heeft ontworpen en uitgewerkt, beschrijft in
bijgaand artikel hoe een vat wordt aangeslagen.
3