Licht Bier in Miinchen Ridder Gabriel von Sedlmayr van de Fran- ziskaner brouwerij te München kreeg als eerste het idee licht bier te maken; hij had hiermee kennis gemaakt gedurende zijn leertijd in Wenen. In maart 1872, brouwde zijn vader, Joseph Sedlmayr voor het eerst licht bier dat hij op het Oktober- fest van hetzelfde jaar verkocht tot grote verbazing van het Münchener publiek. Dat bier werd aanvankelijk „bier a la Viennoise" (Weens bier) genoemd, welke naam herinnerde aan de plaats van her komst; want Wenen was toen op het hoog tepunt van zijn geestelijke hegemonie over de landen van centraal Europa. Het nieuwe bier werd het eerst gedron ken in kleine kringen waar men o.m. kon aantreffen de beroemde scheikundige Justus von Liebig, die er zo enthousiast over was, dat hij in een brief aan de rid der Von Sedlmayr verzocht het steeds te blijven maken; hij roemde het zeer en het werd Miirzenbier (maartbier) gedoopt om dat het in maart was gebrouwen. Waar schijnlijk ligt hier de oorsprong van alle te hebben onderzocht, het kassaldo per 3 april 1958 te hebben gecontroleerd, de effecten met de effectenlijst te hebben ver geleken en deze na mondelinge toelichting in volmaakte orde te hebben bevonden. De voorzitster verleende na voorlezing van bedoeld rapport namens de vergadering aan de secretaris-penningmeester onder dankzegging décharge voor het door hem gevoerde beheer. Daar geen tegencandidaten waren gesteld, werden de vaste leden A. Verloop en H. J. v. d. Laan en de plaatsvervangende leden C. J. Meijer en B. A. Dammers, die zich allen herkiesbaar stelden, herkozen. Van de gelegenheid maakte mej. Bosker gebruik in verband met zijn pensionnering per 2 mei 1958 de heer Pinkster namens het Ondersteuningsfonds hartelijk dank te zeggen voor de aan het fonds bewezen diensten en voor de prettige wijze van samenwerking sedert zijn benoeming op 17 december 1947 als vast bestuurslid. Overeenkomstig artikel 5 van het regle ment zal in de eerstvolgende jaarlijkse al gemene vergadering in deze vacature moe ten worden voorzien. Nadat de heer de Vries namens de ver gadering het bestuur voor het door haar gevoerde beheer had bedankt, sloot mej. Bosker na rondvraag en onder dankzegging de vergadering. maartbieren welke later werden gemaakt. Het succes van het maartbier was zo groot dat de brouwerij er steeds meer van ging maken en andere brouwerijen in München volgden. Tegenwoordig maken de Mün chener brouwerijen licht bier in grote hoeveelheden en in verschillende typen: Marzen, Urmarzen, Vollbier, Helles Export Bier, Heller Bock enz. In Beieren vertegenwoordigt het lichte bier zestig procent van de consumptie, hetgeen niet wegneemt dat deze streek nog steeds het land van het donkere bier is. Waaraan dankt Beieren toch zijn bierbe kendheid? In Beieren werd sinds onheuglijke tijden veel bier gedronken. Bier nam altijd een bevoorrechte plaats in. In München rege len oude wetten het recht en het privilege van het bierbrouwen en tevens de ver plichting om goed bier te brouwen. De brouwers wedijveren onderling in het zo goed mogelijk verzorgen van hun bier en zij besteden hun geld niet zo zeer aan publiciteit dan wel aan de verbetering van de kwaliteit. Plaatselijke wetten regelen de afzet van bier: vaten moeten zichtbaar zijn voor het publiek, pijpleidingen mogen niet worden gebruikt en ook koolzuurdruk is niet toe gestaan, evenmin mag bier worden ver kocht uit een vat dat de vorige dag is aan geslagen. Deze regels gelden echter alleen voor in Beieren gebrouwen bier. (Le Petit Journal du Brasseur). BRIEF VAN EEN VADER Geachte onderwijzer, Ik verzoek u mijn zoon voortaan gemakke lijker sommen op te geven dan deze: als zes flessen vier liter bier bevattenhoeveel gaat er dan in achttien flessen? IP e hebben de hele avond geprobeerd het antwoord te weten te komen, maar het was onmogelijk. Mijn zoon huilde en zei dat hij de volgende dag niet naar school wilde. Ik moest toen wel achttien flessen bier ko pen, hetgeen mij helemaal niet uitkwam, en toen hebben we een paar maatglazen ge leend. We hebben ze gevuld en mijn zoon heeft het antwoord opgeschreven. Ik weet niet of het goed is, want bij het inschenken hebben we wat bier gemorst. Hoogachtend, B. E. HOEFTIGE. Naschrift: Verzoeke de volgende keer met water te laten rekenen, daar ik geen bier meer betalen kan. 21

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 22