B.Z.B.-SE1Z0EN FEESTELIJK GESLOTEN
Bier in de wereld
Zaterdag 19 april is het BZB-oefenseizoen
op feestelijke wijze gesloten, toen alle
leden van onze Bedrijfszelfbescherming en
hun genodigden bijeen waren in onze ont-
vangkelder.
Voor het eerst was van een demonstratie
afgezien, zodat de mannen van het begin
af het programma konden bijwonen.
De heer Verspoor opende de avond met
een enkel woord, waarin hij hulde bracht
aan de Bedrijfszelfbescherming van de
Amstel Brouwerij, die een ploeg met ka
rakter is. De heer Verspoor dankte de di
rectie die deze avond had aangeboden en
zette de heer Struiksma in het zonnetje
voor zijn voortreffelijke leiding. Ook dok
ter Faber, wiens EHBO-pupillen ditmaal
verlenging van hun diploma kregen, kreeg
woorden van lof toegezwaaid. Onze brand
weer, zo deelde de heer Verspoor mee,
bestaat uit zestien man, de EHBO-pIoeg
omvat veertig personen, er zijn zestien
redders en opruimers, terwijl er ook nog
een aantal verkenners e.d. is. Hij kondigde
tenslotte de op handen zijnde opleiding
tot EHIO'er aan. Deze term werd even
later door de heer Struiksma als volgt ver
klaard Een EHBO'er heeft tot taak het
voorkomen van erger in afwachting van
de komst van de dokter; een EHIO'er
(Eerste Hulp in Oorlogstijd) behandelt de
gewonde zodat hij naar de arts kan worden
vervoerd. Een uitbreiding dus van verant
woordelijkheid die een grotere kennis ver
eist.
Het feestprogramma dat hierna volgde gaf
de danslustigen volop gelegenheid de
benen te strekken op de tonen van het
danskwartet van J. Frits. Het duo Black
White goochelde genoeglijk en The Ho-
velli,'s, twee jongens met een gitaar, als
mede Fred Menger hebben de zaal doen
schaterlachen.
De stemming was van dien aard, dat het
gezellig samenzijn een uur werd verlengd
en om twee uur ging ieder voldaan huis
waarts.
Amerika
Er wordt in Amerika meer bier gebrouwen
dan vroeger, maar minder brouwerijen doen
aan dit brouwproces mee.
Ja, men kan zelfs zeggen „steeds minder"
brouwerijen. Want het aantal brouwerijen
loopt van jaar tot jaar zienderogen terug.
In 1935, kort na de opheffing van de
drooglegging, waren er 750 brouwerijen.
Dit getal was in 1952 reeds tot de helft,
336, teruggelopen en nu zijn er nog maar
237 brouwerijen. In het afgelopen jaar
hebben niet minder dan vierendertig brou
werijen hun deuren gesloten.
De tien grootste Amerikaanse brouwerijen
brouwen nu ongeveer tweeënveertig pro
cent van al het bier. Deskundigen voorspel
len dat de concentratie van de Amerikaan
se brouwerijen zo ver zal gaan, dat om
streeks 1965 de tien vooraanstaande brou
werijen zeventig procent van al het bier
zullen brouwen.
De eerste plaatsen in de Amerikaanse
brouwwereld worden echter niet steeds
door dezelfde firma's bezet, zoals uit dit
staatje blijkt. De volgorde is die van 1956
de cijfers erachter geven de plaats aan
waarop deze brouwerijen in 1952 stonden.
Daarachter is de jaarproduktie vermeldt in
hl.
1. Jos Schlitz Brewing Co. (1) 6.950.970
2. Anheuser-Busch Inc. (2) 6.860.880
3. P. Ballantine (4) 4.641.390
4. Falstaff Brewing Co. (8) 4.527.900
5. Theo Hamm (-) 3.890.250
6. Pabst Sales Co. (3) 3.644.550
7. Liebmann Breweries Inc.
(6) 3.510.000
8. Carltng Brewing Co. (-) 3.506.490
9- F. M. Schaefer Brewing
Co- (7) 3.182.400
10. Stroh Brewery Co. (-) 3.169.530
(-) wil zeggen dat deze brouwerij in 1952
niet geplaatst werd onder de eerste tien.
De leidende brouwerijen produceerden in
de loop van het voorjaar meer bier, zij het
dan ook slechts weinig. Daar echter het
totale verbruik gelijk is gebleven na
melijk rond 99 miljoen hl moeten an
dere brouwerijen daaronder hebben geleden,
zo zelfs dat zij hun bedrijven hebben moe
ten sluiten.
(Deutsche Brauwirtschaft
(Inmiddels zijn de cijfers voor 1957 be
kend geworden en hieruit blijkt, dat de
volgorde nu als volgt is
1 Anheuser, 2. Schlitz, 3. Falstaff, 4. Bal
lantine, 5. Hamm, 6. Carling, 7. Liebmann,
8 Pabst, 9. Schaefer en 10. Stroh).
15