Erelint
Hart en Maag
Arbeidsvoorwaarden
Lopende band
Gekwetst
Maar echt, als alle rekeningen zijn betaald
en de laatste glinsterende balsplinters uit
het tapijt zijn gepeuterd, de misletoe, ge
stuurd door vrienden die blijkbaar dachten
dat ons huwelijk wel een romantisch zetje
kon gebruiken, in de vuilnisbak ligt en
Eddie Christiani en de antwoordman op
beide golflengten hun diverse taken weer
onverdroten voortzetten, echt, dan is alles
wel voorbij. En is het 195 7.
Ik wens U allen en mijzelf bij voorbaat
veel sterkte voor genoemde festiviteiten en
genoeg optimisme om 1957 niet al te som
ber te beginnen.
En oh javeel succes met de rollade.
M. B.
chef, „vanaf twee uur 's nachts braad ik
ieder kwartier een verse kip'.
Wie verklaart dat zijn keukenprinses een
„cordon bleu" is, bedoelt dat zij een uit
muntende kokkin is. Hoe is deze eretitel
ontstaan?
Madame de Maintenon, maitresse van Lode-
wijk XIV placht een blauw lint (cordon
bleu) uit te reiken aan de beste leerling
van een meisjesschool te St. Cyr, als zij
nummer één was in het koken. Voor die
tijd werd een blauw lint gedragen door de
Ridders van de Heilige Geest, de hoogste
orde in Frankrijk onder de Bourbons.
Beethoven was een
lastig en wantrou
wend mande
historie weet daar
van alles over te
vertellen. Zo had
hij ook altijd last
met zijn koks (en
zij met hem). Zij bleven nooit lang bij hem
in dienst. Een der redenen van hun onge
noegen was dat hij altijd meende dat zij
hem bestalen. Hij hield alle voorraden
daarom dan ook achter slot en grendel.
Iedere morgen placht hij 45 koffiebonen
uit te tellen en aan zijn kok te overhan
digen voor de ontbijtkoffie. Eens ontsloeg
hij een kok omdat hij deze op een leugentje
had betrapt. „Wie liegt", zei hij, „is niet
rein van hart en zo iemand kan nooit een
reine, zuivere maaltijd bereiden."
Napoleon at iedere morgen gebraden kip
voor zijn ontbijt. Hij was een zeer sterke
man en uiterst matig; zijn hart sloeg slechts
62 maal per minuut (normaal plm. 72 sla
gen per minuut). De moeilijkheid van zijn
ontbijt was dat het plaats kon vinden tus
sen 3 uur des nachts en 10 uur in de mor
gen. Zodra hij echter zat, werd de kip on
middellijk knappend en gloeiend opgediend.
„Hoe doet u dat toch?", vroeg de Keizer
eens aan de kok. „Sire", antwoordde de
Toen Prins Eslerhazy, de beroemde kok
foubert in dienst nam moest hij wel reke
ning houden met de wensen van deze groot
heid. En die waren niet bescheiden! Het
salaris bedroeg 20.000,in goud. Ver
der eiste hij een vrij appartement van 10
kamers, een staf van 18 personen (kamer
dienaar, butler, twee lakeien, een paarden
knecht, een koetsier en drie meiden b.v.)
en een rijtuig met twee paarden.
Een der beroem-
ste namen op het
gebied der smul
partij was de fa
meuze kok An-
tonin Caréme
(1784—1833).
Alle gekroonde hoofden van Europa don
gen naar zijn diensten. Hij werkte bij
Talleyrand, bij Lord Londonderry, bij Geor
ge IV, Czaar Alexander en Baron Roth
schild. Hij was, tengevolge van zijn faam,
zo wispelturig en overgevoelig als een pri
ma-donna. Zo verliet hij de dienst van de
Engelse koning George IV toen hij zag dat
deze eens zout aan zijn soep toevoegde.
Rothschild betaalde hem een salaris van
50.000,per jaar. Dit belette hem ech
ter niet zijn baan op te zeggen toen de
Baron eens gekookt schapenvlees met kaper-
ejessaus bestelde: zo'n simpele schotel was
zijn eer te na.
22