2e Jaargang
November 1949
No. 4
Niet-periodiek verschijnend blad voor de
geëmployeerden van de AMSTEL BROUWERIJ N.V.
Redactie: Mr. J. C. Bossard en J. Beekman
IETS OVER BOCKBIER.
Op 1 December is het bekende Bockbier in de
café's, restaurants enz. verkrijgbaar gesteld.
Hiermede wordt, voor het tweede achtereen
volgende jaar, na wereldoorlog II. een goede
oude traditie voortgezet. Deze biefsoort, welke
onder de extra sterke bieren wordt gerangschikt,
heeft zich altijd in een grote populariteit mogen
verheugen en node hebben wij „ons Boekje ge
durende acht jaren moeten missen.
Vanwaar toch die grote populariteit? Ligt het aan
de naam, aan de wetenschap, dat het Bockbier
echt „bokkig koppig is, of speelt de geheim
zinnige sfeer en het waas van zijn ontstaan, welke
rondom dit bier hangt, een rol? Wij weten het
niet. Wel weten wij, dat het Bockbier gemaakt
wordt van de fijnste mout en hop, welke de brou
werij bezit, dat het extra sterk wordt inge-
brouwen (thans 16%) en dat het, door zijn hoog
alcoholgehalte (pl.m. 6%) alle eigenschappen be
zit om de zwakkere onder de drinkebroers spoedig
„onder tafel" te brengen.
Over de „Bock-geschiedenis" weten wij betrek
kelijk weinig. Verschillende verhalen zijn hierover
in omloop. Eén van de veronderstellingen is wel,
dat de naam Bockbier gegeven werd aan de bier
soort, die, zoals reeds hierboven vermeld, zich
kenmerkte door zijn koppige eigenschap. Een
tweede veronderstelling zou zijn, dat het iets te
maken heeft met het Duitse plaatsje Einbeck,
waarvan, in de 16e eeuw, een zekere vermaard
heid uitging in verband met het daar gebrouwen
„Ainpöckische" bier, een zware, met ons tegen
woordige Bockbier overeenkomende biersoort.