De Bossche Verpakkingsschool
De brouwerij in Den Bosch heeft sinds kort een eigen 'verpakkings
school', die onder meer uit een nagebouwde transportbaan bestaat. De school staat vlakbij de binnenlandlijnen,
zodat operators en monteurs hun kennis op gebied van bediening, onderhoud en het verhelpen van storingen
op de werkvloer kunnen bijspijkeren.
Opleidingsplan
Pittig
Leren aan de lijn
De simulatielijn is onderdeel van een leerplan dat past binnen
Total Productive Management (TPM). Dit wereldwijde program
ma binnen Heineken moet leiden tot meer kwaliteit en efficien
cy. De verwachtingen over de verpakkingsschool zijn hoogge
spannen. "De afgelopen twee jaar is er qua opleidingen een ste
vig fundament gelegd. We denken dat we met deze verpak
kingsschool een volgende verdiepingsslag kunnen maken", zegt
Fred Waij. Hij is oprichter van de school, die sinds kort wordt
geleid door beheerder Gerard Brockotter.
Het initiatief van de simulatielijn kwam van Fred van Breemen,
de voorganger van Fred Waij op het gebied van opleidingen.
"Hij zag al vroeg de noodzaak van een verpakkingsschool in.
Dankzij het leerplan en de simulator lopen we in Europa weer
voorop wat betreft het opleiden van medewerkers in het kader
van TPM. Daar mogen we trots op zijn", aldus Fred.
De oude manier van werken was volgens Fred - zelf afkomstig
uit de farmaceutische verpakkingsindustrie - dringend aan ver
betering toe. Tot driejaar geleden ontbrak een echte praktijk
opleiding voor het werk aan de colonnes van Heineken in Den
Bosch. Nieuwe mensen kregen de fijne kneepjes aangereikt van
ervaren 'buddies'. Die droegen hun waardevolle kennis over,
evenals hun eigenaardige oplossingen. Maar op die manier wist
je nooit zeker of de juiste informatie goed en volledig was over
gedragen.
Berucht zijn bijvoorbeeld de kladblokjes die ervaren operators
bij zich hielden met daarin de optimale instellingen van bepaal
de machines. Deze instellingen hadden zij op het gevoel vastge
steld, maar nauwelijks gedeeld met collega's. Het uitschakelen
van een lijn gebeurde eveneens op 'eigen gevoel', waardoor de
volgende ploeg bij het opstarten soms voor verrassingen kwam
te staan. En het verhelpen van storingen was voor veel mensen
een heikele zaak, omdat je nooit wist wat de ander al gedaan
had.
De nieuwe opleiding leidt op tot deelcertificaten van een diplo
ma van de VAPRO, de vakopleiding voor operators in de proces
industrie. Het diploma is landelijk erkend. De speciale kennis en
vaardigheden voor de colonnes van Heineken komen in de ver
pakkingsschool aan bod. "Sommige dingen zijn misschien
gesneden koek. Andere dingen niet, zoals het analyseren en
verhelpen van bepaalde storingen", zegt Fred. "Maar het
belangrijkste is dat iedereen meer de diepte in gaat qua kennis
van de machines en de onderdelen ervan. En tevens volgens
vaste procedures leert werken. We trainen bijvoorbeeld watje
moet doen aan een trillende motor, hoe je gebroken schakels
het beste kunt vervangen of waar je op moet letten bij de
ombouw van smalle naar brede flesjes. Er is hierdoor nauwe
lijks nog discussie over wat een goede of foute instelling precies
is. En de eigen kladblokjes behoren helemaal tot het verleden."
Natuurlijk is er ook kritiek. De VAPRO-opleiding zou te pittig zijn
voor mensen die soms al twintig jaar niet in de schoolbanken
hebben gezeten. Bovendien is het halen van de opleiding een
eis voor bepaalde operator-functies. De functie van operator is
namelijk verdeeld in 'werkplekeigenaar' (deze persoon moet
alles weten en abnormale situaties aankunnen) en 'schaduw-
man' (deze persoon neemt het proces waar, grijpt soms zelf in
en moet kunnen beslissen wanneer hij hulp inroept). Duidelijk is
dat wie het examen niet haalt, geen werkplekeigenaar kan wor
den. "Ik ben ervan overtuigd dat we niet te hard van stapel
lopen", zegt Fred. "Alle operators zullen in staat worden gesteld
om de opleiding met succes af te ronden. Er is goed materiaal
en voldoende ondersteuning. Je mag voor elk onderdeel drie
keer examen doen. En dankzij de simulator is het iets minder
schools maar meer praktisch gemaakt. We houden ook reke
ning met mensen die liever plaatjes of het onderdeel zelf voor
zich hebben dan hele lappen tekst. En ik zou zeggen, praat eens
met collega's die de opleiding hebben gedaan of nog bezig zijn.
Hun ervaringen zijn het belangrijkst."
Heineken
Nederlands Beheer