Boventallig
Historisch
-5
zijn in onzekerheid of hij of zij bij Heineken blijft werken. Verder is
het de vraag of alle neuzen in de productietechnische organisaties
straks dezelfde kant op staan. Het functioneren van de ene
afdeling is immers van invloed op het functioneren van de andere
afdeling. We zijn ook heel benieuwd hoe de werkmaatschappijen
gaan reageren. We gaan onze toegevoegde waarde versterken,
maar wordt dat ook duidelijk naar de werkmaatschappijen
gecommuniceerd? Tot nu toe heeft HTS zichzelf onvoldoende
verkocht. Tenslotte bestaat het gevaar dat we straks met werk
gaan schuiven, maar dat het eindresultaat voor Heineken als totaal
niet echt opschiet. Hoe wordt dat gecontroleerd?"
Henk Overzier, staffmember Standards Regulations CAD, houdt
ernstig rekening met boventalligheid. Zijn functie is geschrapt. De
leveranciers van de werkmaatschappijen nemen het technische
tekenwerk over, net als de controle ervan. "We gebruiken de
tekenprogramma's Autocad en E-plan. Dat zullen de werk
maatschappijen dan moeten kopen en leren beheersen. Ik weet
niet of ze daar blij mee zijn." Henk schrok enorm toen de directie
in oktober een adviesaanvraag neerlegde bij de OR, waarmee het
algemene reorganisatieplan openbaar werd. "Inmiddels ben ik
aan de gedachte gewend dat ik misschien boventallig word." Hij
hoopt nog op een andere functie binnen Heineken. Freek Feiner,
specialist Brewing Equipment bij Project Services, weet dat zijn
afdeling teruggaat van negen naar zeven man. Hij verwacht in
ieder geval veel positiefs van de accentverschuiving naar een
meer kennisgerichte organisatie. "Vijf procent van mijn werktijd
besteed ik aan het opdoen van kennis, los van een project. Straks
wordt dat meer. In projecten gaan we ons noodzakelijkerwijs
minder richten op details. Het zal wel lastig worden om te bepalen
wat wij het beste zelf kunnen doen, wat de leveranciers kunnen
leveren en wat brouwerijen zelf moeten doen."
Projectmanager Ton Puthaar denkt niet dat de brouwerijen zullen
'wegdrijven' van HTS. "Je moet wel heel groot zijn om specialisten
zoals wij in vaste dienst te kunnen nemen. Nee, deze reorganisatie
zie ik in historisch perspectief. HTS heeft van oudsher meer en
meer werk overgelaten aan de brouwerijen en hun leveranciers.
Wel gevaarlijk is een te grote versnelling van dat proces. Dan
bestaat het gevaar dat waardevolle kennis en hulpmiddelen
verloren gaan. Dat is wel eens vaker gebeurd."
Peter Hegman, consultant bij Productieautomatisering, is in ieder
geval blij met de extra budgetten voor het vergaren van meer
kennis, los van projecten. "We krijgen nu de kans ons vakgebied
echt verder uit te diepen. Het wordt onze taak om de algehele
markt op gebied van productieautomatisering gerichter in de
gaten te houden. Denk bijvoorbeeld aan het uitwisselen van
ervaringen met een collega-bedrijf als Unilever. Met een
verbreding van onze kennis kunnen we de brouwerijen en hun
leveranciers nog beter ondersteunen. De reorganisatie doet pijn,
maar het had eigenlijk al veel eerder moeten gebeuren."