Boventallig Historisch -5 zijn in onzekerheid of hij of zij bij Heineken blijft werken. Verder is het de vraag of alle neuzen in de productietechnische organisaties straks dezelfde kant op staan. Het functioneren van de ene afdeling is immers van invloed op het functioneren van de andere afdeling. We zijn ook heel benieuwd hoe de werkmaatschappijen gaan reageren. We gaan onze toegevoegde waarde versterken, maar wordt dat ook duidelijk naar de werkmaatschappijen gecommuniceerd? Tot nu toe heeft HTS zichzelf onvoldoende verkocht. Tenslotte bestaat het gevaar dat we straks met werk gaan schuiven, maar dat het eindresultaat voor Heineken als totaal niet echt opschiet. Hoe wordt dat gecontroleerd?" Henk Overzier, staffmember Standards Regulations CAD, houdt ernstig rekening met boventalligheid. Zijn functie is geschrapt. De leveranciers van de werkmaatschappijen nemen het technische tekenwerk over, net als de controle ervan. "We gebruiken de tekenprogramma's Autocad en E-plan. Dat zullen de werk maatschappijen dan moeten kopen en leren beheersen. Ik weet niet of ze daar blij mee zijn." Henk schrok enorm toen de directie in oktober een adviesaanvraag neerlegde bij de OR, waarmee het algemene reorganisatieplan openbaar werd. "Inmiddels ben ik aan de gedachte gewend dat ik misschien boventallig word." Hij hoopt nog op een andere functie binnen Heineken. Freek Feiner, specialist Brewing Equipment bij Project Services, weet dat zijn afdeling teruggaat van negen naar zeven man. Hij verwacht in ieder geval veel positiefs van de accentverschuiving naar een meer kennisgerichte organisatie. "Vijf procent van mijn werktijd besteed ik aan het opdoen van kennis, los van een project. Straks wordt dat meer. In projecten gaan we ons noodzakelijkerwijs minder richten op details. Het zal wel lastig worden om te bepalen wat wij het beste zelf kunnen doen, wat de leveranciers kunnen leveren en wat brouwerijen zelf moeten doen." Projectmanager Ton Puthaar denkt niet dat de brouwerijen zullen 'wegdrijven' van HTS. "Je moet wel heel groot zijn om specialisten zoals wij in vaste dienst te kunnen nemen. Nee, deze reorganisatie zie ik in historisch perspectief. HTS heeft van oudsher meer en meer werk overgelaten aan de brouwerijen en hun leveranciers. Wel gevaarlijk is een te grote versnelling van dat proces. Dan bestaat het gevaar dat waardevolle kennis en hulpmiddelen verloren gaan. Dat is wel eens vaker gebeurd." Peter Hegman, consultant bij Productieautomatisering, is in ieder geval blij met de extra budgetten voor het vergaren van meer kennis, los van projecten. "We krijgen nu de kans ons vakgebied echt verder uit te diepen. Het wordt onze taak om de algehele markt op gebied van productieautomatisering gerichter in de gaten te houden. Denk bijvoorbeeld aan het uitwisselen van ervaringen met een collega-bedrijf als Unilever. Met een verbreding van onze kennis kunnen we de brouwerijen en hun leveranciers nog beter ondersteunen. De reorganisatie doet pijn, maar het had eigenlijk al veel eerder moeten gebeuren."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2005 | | pagina 18