We zijn op de goede weg Turbulent jaar Geloof in jezelf De Bossche brouwerij beet voor alle Heineken brouwerijen wereldwijd het spits af bij de invoering van Total Productive Management om het productieproces te beheersen en te verbeteren en verliezen te reduceren. Daarnaast zorgen sinds medio 2004 het nieuwe brouwhuis (met roestvrijstalen ketels en zeer geautomatiseerde bediening) en het werken volgens het First Time Right-principe dat de kwaliteit is verbeterd. "Onze doelstelling is bij de wereldtop te horen. De beste brouwerij van de wereld te zijn. Ons streven is, en waar schijnlijk realiseren we dat over twee jaar, de productiviteit te verdubbelen." Een pilot met flexibele roosters,verlaging van de bemande productiecapaciteit op een aantal lijnen, tot tweemaal toe een werkonderbreking in verband met landelijke acties, het begin maken met Total Productive Management, de invoering van het project Sunshine en de voorbereiding op een nieuwe BeerTender-lijn... "Het is misschien wel het meest turbulente jaar in de geschiedenis van onze brouwerij", zegt Hein van Dort, brouwerijmanager in Zoeterwoude. "We hadden in het verleden altijd te maken met volumegroei. Nu voor het eerst niet. Er is dit jaar verlies in volume geweest. Daarnaast was 2004 turbulent omdat we vorig jaar veel adviesaanvragen hebben gehad, die dit jaar hun beslag kregen. Dit jaar heeft er een grote druk op de organisatie gestaan. Regelmatig zijn we ingehaald door gebeurtenissen in de markt. De flexibele roosters op colonne 1 bijvoorbeeld waren op zich zeer succesvol, maar gaven toch een te hoge bemande tijd. Verdere reductie was dus noodzakelijk, met boventalligheid als gevolg. Medio 2004 werd bekend dat volgend jaar een nieuwe BeerTender-lijn in gebruik wordt genomen, waardoor er minder verlies aan werkgelegenheid is. Bovendien werden we verrast door het project Sunshine. Dat viel ons aanvanke lijk een beetje rauw op het dak, maar heeft voor 2005 een positief effect op de werkgelegenheid. Een direct gevolg is dat de invoering van de drie-ploegendienst op de export colonnes 2,3 en 7 pas op 1 januari 2006 plaatsvindt." Er zijn gelukkig meer positieve punten te melden. Over de productiviteit bijvoorbeeld. "Voor het eerst in de geschie denis hebben we tienduizend hl per fte gerealiseerd. Daarnaast hebben we wereldwijd de hoogste smaaktestscore voor vers bier. Ondanks de druk op de organisatie hebben we operationeel een goed jaar gedraaid. We zijn echt op de goede weg en presteren beter dan vastgelegd in het jaarplan. Natuurlijk zijn we er nog niet. We moeten onze leverbetrouw baarheid en onze kostprijs nog verbeteren, zonder conces sies te doen aan het hoge kwaliteitsniveau. We maken nu een moeilijke tijd door, maar het is beter om pijnlijke verande ringen tijdig door te voeren dan er jarenlang tegenaan te hikken. Ondanks alles zeg ik: 'Geloof in jezelf, je collega's en ons bedrijf. Treed de wereld zo positief mogelijk tegemoet. Er zijn altijd meer kansen dan je denkt." Vers van 't Vat, december 2004

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2004 | | pagina 17