De duvelstoejager met Pieter
Pils en de pas-in-dienst-inkoper
Twee medewerkers over HTS
24
Hij werkt al veertig jaar bij Heineken, zij zou ze theoretisch nog vol kunnen maken. Hij kreeg
1 september een Pietertje Pils, zij trad amper een maand eerder in dienst. Hij begon als leerling
tekenaar in Rotterdam, zij als buyer bij Corporate Purchasing in Zoeterwoude. Cees Langstraat en
Alice Jurjens werken allebei bij HTS, dat 1 oktober zélf veertig jaar bestond. Van goeie ouwe tijd tot
de hectiek van vandaag.
Cees Langstraat
Alice Jurjens
Tekst
Arno Verbaas
1 september 1964, Heineken Technisch Beheer, Rotterdam
"Als 'duvelstoejager', leerling-tekenaar, mocht ik de potloodteke
ningen van installaties van de 'echte' tekenaars inkten, op van
die grote tekentafels. Toen ben ik een tijdje uitgeleend aan de
Groep Verre Oosten. Langzamerhand kwam ik daar in het tech
nische consultantwerk terecht. Met mijn hele gezin heb ik een
tijd in Indonesië, Nigeria en op de Bahama's gezeten. Ik werd
consultant in Zuid-Europa en toen de Oost-Europese markt
openging, ben ik daar terechtgekomen als accountmanager."
"HTS is een serviceorganisatie. Heineken Technisch Beheer hief
nog wel eens het eigenwijze vingertje. Nu hebben we gelukkig
door dat het gaat om technische sérvice en dat we met klanten
hebben te maken. Ik bezoek voornamelijk Oost-Europese brou
werijen als tussenpersoon tussen HTS en de OpCo's, voor
inspecties en overleg. Daarnaast houd ik me bezig met de
acquisitie van nieuwe brouwerijen."
"Dat was wel een verschil: eerst in Spanje of Italië in de zon en nu
in Rusland bij min twintig graden. En het voormalig Oostblok
heeft zo zijn obstakels. Ik ben afhankelijk van tolken en dat
hindert het echte persoonlijke contact. In de Moskouse metro
moet ik stations tellen want de namen kan ik niet lezen. Maar
bijvoorbeeld Tsjechië en Polen ontwikkelen zich razendsnel en
het is ontzettend leuk dat van dichtbij mee te maken."
2 augustus 2004, Heineken Technical Services, Zoeterwoude
"Corporate Purchasing (CP) is onderdeel van HTS. Ik ben er
buyer Raw Materials barley malt. CP koopt 94 procent van de
wereldwijd bij Heineken benodigde gerst en mout centraal in.
Dat komt neer op 1,3 miljoen ton per jaar of voor meer dan
365 miljoen euro. Een behoorlijk bedrag. Het is dan ook essen
tieel om met name de gerstmarkt constant te volgen om het
juiste moment - of de momenten - om in te kopen te kunnen
bepalen. Heineken besteedt jaarlijks meer dan vijf miljard euro
aan raw materials, consumables en services. Een professioneel
inkoopteam kan bijdragen aan behoorlijke kostenbesparingen,
bijvoorbeeld door de supply chain te optimaliseren. Dat reali
seert niet iedereen zich."
"Juist het internationale aspect, de contacten met leveranciers
en afnemers over de hele wereld, trok me. Ik kende Heineken
natuurlijk al van de buitenkant, want je komt het merk overal
tegen. Een vriend attendeerde me op de vacature. Nu leer ik het
bedrijf ook intern kennen en het is best een complex geheel.
Zeker HTS zit vrij ingewikkeld in elkaar en de databases zijn net
oerwouden. Mijn algemene eerste indruk van met name CP is
die van een zeer professionele organisatie met ontzettend veel
mogelijkheden, ook voor mij persoonlijk. Dat ben ik in eerdere
werkkringen nog niet zo tegengekomen."
"Ik heb één keer op het punt gestaan bij Heineken weg te gaan.
Na een jaar of zestien, zeventien op kantoor geloof ik. Ik was al
aan het solliciteren. Mijn baas kreeg daar lucht van en die dacht
blijkbaar: 'Ho! Cees, zou jij niet naar het buitenland willen?'
Dat heb ik gedaan en ik heb er geen moment spijt van gehad."
"Die tijd bij HTB in Rotterdam kan ik me goed heugen. We mocht
en nog bier drinken onder werktijd. Ik werd er met een lampet
kan op uit gestuurd naar de bierpomp om voor de hele afdeling
bier te tappen. Zelfs chauffeurs hadden in de cabine altijd een
conservenblik bij de hand voor een biertje. Dat gemoedelijke
sfeertje is er wel af. Ook HTS is gecomputeriseerd en er moet
efficiënt worden gewerkt. Maar dat is juist weer een uitdaging."
"Het zal nog wel even duren voor ik me écht thuis voel bij
Heineken. Het kantoorgebouw hier in Zoeterwoude is niet
bepaald uitnodigend: lange gangen, veel kamers met gesloten
deuren. Je stapt niet gemakkelijk bij collega's binnen. Ook speelt
mee dat ik met collega's van de verschillende afdelingen binnen
HTS niet even vaak heb te maken."
"Of ik 'geheinekenized' ben? Dat moet nog groeien, denk ik.
Maar het zit er al wel een beetje in. Als ik uitga, vind ik het
belangrijk dat er door Heineken gebrouwen bier wordt getapt
in de gelegenheden waar ik kom."
Heineken
Nederlands Beheer