De duvelstoejager met Pieter Pils en de pas-in-dienst-inkoper Twee medewerkers over HTS 24 Hij werkt al veertig jaar bij Heineken, zij zou ze theoretisch nog vol kunnen maken. Hij kreeg 1 september een Pietertje Pils, zij trad amper een maand eerder in dienst. Hij begon als leerling tekenaar in Rotterdam, zij als buyer bij Corporate Purchasing in Zoeterwoude. Cees Langstraat en Alice Jurjens werken allebei bij HTS, dat 1 oktober zélf veertig jaar bestond. Van goeie ouwe tijd tot de hectiek van vandaag. Cees Langstraat Alice Jurjens Tekst Arno Verbaas 1 september 1964, Heineken Technisch Beheer, Rotterdam "Als 'duvelstoejager', leerling-tekenaar, mocht ik de potloodteke ningen van installaties van de 'echte' tekenaars inkten, op van die grote tekentafels. Toen ben ik een tijdje uitgeleend aan de Groep Verre Oosten. Langzamerhand kwam ik daar in het tech nische consultantwerk terecht. Met mijn hele gezin heb ik een tijd in Indonesië, Nigeria en op de Bahama's gezeten. Ik werd consultant in Zuid-Europa en toen de Oost-Europese markt openging, ben ik daar terechtgekomen als accountmanager." "HTS is een serviceorganisatie. Heineken Technisch Beheer hief nog wel eens het eigenwijze vingertje. Nu hebben we gelukkig door dat het gaat om technische sérvice en dat we met klanten hebben te maken. Ik bezoek voornamelijk Oost-Europese brou werijen als tussenpersoon tussen HTS en de OpCo's, voor inspecties en overleg. Daarnaast houd ik me bezig met de acquisitie van nieuwe brouwerijen." "Dat was wel een verschil: eerst in Spanje of Italië in de zon en nu in Rusland bij min twintig graden. En het voormalig Oostblok heeft zo zijn obstakels. Ik ben afhankelijk van tolken en dat hindert het echte persoonlijke contact. In de Moskouse metro moet ik stations tellen want de namen kan ik niet lezen. Maar bijvoorbeeld Tsjechië en Polen ontwikkelen zich razendsnel en het is ontzettend leuk dat van dichtbij mee te maken." 2 augustus 2004, Heineken Technical Services, Zoeterwoude "Corporate Purchasing (CP) is onderdeel van HTS. Ik ben er buyer Raw Materials barley malt. CP koopt 94 procent van de wereldwijd bij Heineken benodigde gerst en mout centraal in. Dat komt neer op 1,3 miljoen ton per jaar of voor meer dan 365 miljoen euro. Een behoorlijk bedrag. Het is dan ook essen tieel om met name de gerstmarkt constant te volgen om het juiste moment - of de momenten - om in te kopen te kunnen bepalen. Heineken besteedt jaarlijks meer dan vijf miljard euro aan raw materials, consumables en services. Een professioneel inkoopteam kan bijdragen aan behoorlijke kostenbesparingen, bijvoorbeeld door de supply chain te optimaliseren. Dat reali seert niet iedereen zich." "Juist het internationale aspect, de contacten met leveranciers en afnemers over de hele wereld, trok me. Ik kende Heineken natuurlijk al van de buitenkant, want je komt het merk overal tegen. Een vriend attendeerde me op de vacature. Nu leer ik het bedrijf ook intern kennen en het is best een complex geheel. Zeker HTS zit vrij ingewikkeld in elkaar en de databases zijn net oerwouden. Mijn algemene eerste indruk van met name CP is die van een zeer professionele organisatie met ontzettend veel mogelijkheden, ook voor mij persoonlijk. Dat ben ik in eerdere werkkringen nog niet zo tegengekomen." "Ik heb één keer op het punt gestaan bij Heineken weg te gaan. Na een jaar of zestien, zeventien op kantoor geloof ik. Ik was al aan het solliciteren. Mijn baas kreeg daar lucht van en die dacht blijkbaar: 'Ho! Cees, zou jij niet naar het buitenland willen?' Dat heb ik gedaan en ik heb er geen moment spijt van gehad." "Die tijd bij HTB in Rotterdam kan ik me goed heugen. We mocht en nog bier drinken onder werktijd. Ik werd er met een lampet kan op uit gestuurd naar de bierpomp om voor de hele afdeling bier te tappen. Zelfs chauffeurs hadden in de cabine altijd een conservenblik bij de hand voor een biertje. Dat gemoedelijke sfeertje is er wel af. Ook HTS is gecomputeriseerd en er moet efficiënt worden gewerkt. Maar dat is juist weer een uitdaging." "Het zal nog wel even duren voor ik me écht thuis voel bij Heineken. Het kantoorgebouw hier in Zoeterwoude is niet bepaald uitnodigend: lange gangen, veel kamers met gesloten deuren. Je stapt niet gemakkelijk bij collega's binnen. Ook speelt mee dat ik met collega's van de verschillende afdelingen binnen HTS niet even vaak heb te maken." "Of ik 'geheinekenized' ben? Dat moet nog groeien, denk ik. Maar het zit er al wel een beetje in. Als ik uitga, vind ik het belangrijk dat er door Heineken gebrouwen bier wordt getapt in de gelegenheden waar ik kom." Heineken Nederlands Beheer

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2004 | | pagina 24