Voorspellen is lastig We sluiten niets uit Een domper bosch en de Brand Bierbrouwerij) worden gemaakt, wordt vast gesteld hoeveel hectoliters nodig zijn en waar die worden gemaakt." Toen in het voorjaar de nieuwe plannen binnenkwamen, vielen die tegen. De volumeverwachtingen voor met name de traditio nele verpakkingen zoals retourfles, eenmalige fles, blik en fust waren aanzienlijk lager dan in vorige planjaren. En dat was niet het enige probleem: Heineken Nederland Supply is veel duurder dan sommige van de Europese Heineken-vestigingen en dan een groot aantal van onze concurrenten. "Omdat de overcapaciteit in Zoeterwoude het grootst en het duurst is, is besloten daar de capaciteit weg te halen", legt Joop Knuist uit. Eind juli kregen alle medewerkers tijdens speciale informatie sessies in de kantine te horen dat alle colonnes, op Colonne 5 en Colonne 9 na, overgaan naar een bemande productietijd van 120 uur per week. Voor de binnenlandcolonnes is dat 24 uur per week minder dan nu is ingeroosterd. De colonnes 2,3 en 7 gaan op andere tijden draaien, zodat ze van 112 naar 120 uur gaan. "Ik begrijp heel goed dat medewerkers zich afvragen of dat niet eerder bekend had kunnen zijn, liefst vóórdat ze met het pilot rooster begonnen. Dat zou ik ook vragen als ik daar werkte. Maar keer op keer zie je hoe moeilijk het is de toekomst te voorspellen. De pilot bij Rayon 1 wordt overigens wel afgemaakt tot en met 31 december en vervolgens geëvalueerd", zegt Hein van Dort. Hoe de 120 uur voor de Zoeterwoudse colonnes wordt ingeroos terd, is nog niet in detail bekend. De mogelijkheid van alterna tieve roosters wordt nog nader onderzocht. Minder bemande productiecapaciteit per week heeft vanzelfspre kend gevolgen voor het aantal mensen dat nodig is. Hein van Dort: "Er zal boventalligheid ontstaan. De medewerkers weten ook al om hoeveel mensen het maximaal gaat. Uiterlijk 15 november zijn alle details bekend en worden de direct betrokken medewerkers geïnformeerd. Tot die tijd onderzoeken we alle mogelijkheden om de desbetreffende medewerkers te kunnen herplaatsen. Liefst intern, en anders extern. We sluiten niets uit. De medewerkers kunnen ervan op aan dat we alles heel zorgvuldig bekijken." Als er minder vraag is vanuit de markt, hoeft er ook minder te worden gebrouwen. Bij Brouwen staat daarom een reorganisatie op stapel. In zes verschillende sessies worden de medewerkers van Brouwen geïnformeerd over de wijzigingen en de gevolgen voor elke ploeg. Het spreekt voor zich dat er ook bij DCS aanpas singen zullen moeten worden doorgevoerd. "Toen we net twee weken bezig waren met het zware zomer rooster, kregen we de mededeling over die 120 uur. Dat was een domper. Het ergste vind ik dat de Nederlandse biermarkt zo'n moeilijke periode doormaakt, dat wij minder moeten produ ceren", vindt operator Andy Stegeman. "De realiteit leert dat er iets moet veranderen. Het gaat om je baan, je moet concurrerend blijven", aldus operator Leen van der Plas. "Het nieuws over de veranderingen werkte niet echt motiverend. Natuurlijk, de markt bepaalt wat er gebeurt. Zo simpel is het wel. Maar ja... Ik hoop dat ze een beetje rekening houden met de wensen van de medewer kers." Operator Essi Amirjani van ploeg 1.7: "Het zomerrooster viel mee. Alleen vervelend dat het volgend jaar wéér anders wordt." Andy Stegeman Leen van der Plas Ed van Willegen Essi Amirjani Vers van 't Vat, september 2004

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2004 | | pagina 11