Voorspellen is lastig
We sluiten niets uit
Een domper
bosch en de Brand Bierbrouwerij) worden gemaakt, wordt vast
gesteld hoeveel hectoliters nodig zijn en waar die worden
gemaakt."
Toen in het voorjaar de nieuwe plannen binnenkwamen, vielen
die tegen. De volumeverwachtingen voor met name de traditio
nele verpakkingen zoals retourfles, eenmalige fles, blik en fust
waren aanzienlijk lager dan in vorige planjaren. En dat was niet
het enige probleem: Heineken Nederland Supply is veel
duurder dan sommige van de Europese Heineken-vestigingen
en dan een groot aantal van onze concurrenten. "Omdat de
overcapaciteit in Zoeterwoude het grootst en het duurst is, is
besloten daar de capaciteit weg te halen", legt Joop Knuist uit.
Eind juli kregen alle medewerkers tijdens speciale informatie
sessies in de kantine te horen dat alle colonnes, op Colonne 5 en
Colonne 9 na, overgaan naar een bemande productietijd van
120 uur per week. Voor de binnenlandcolonnes is dat 24 uur
per week minder dan nu is ingeroosterd. De colonnes 2,3 en 7
gaan op andere tijden draaien, zodat ze van 112 naar 120 uur
gaan.
"Ik begrijp heel goed dat medewerkers zich afvragen of dat niet
eerder bekend had kunnen zijn, liefst vóórdat ze met het pilot
rooster begonnen. Dat zou ik ook vragen als ik daar werkte. Maar
keer op keer zie je hoe moeilijk het is de toekomst te voorspellen.
De pilot bij Rayon 1 wordt overigens wel afgemaakt tot en met
31 december en vervolgens geëvalueerd", zegt Hein van Dort.
Hoe de 120 uur voor de Zoeterwoudse colonnes wordt ingeroos
terd, is nog niet in detail bekend. De mogelijkheid van alterna
tieve roosters wordt nog nader onderzocht.
Minder bemande productiecapaciteit per week heeft vanzelfspre
kend gevolgen voor het aantal mensen dat nodig is. Hein van Dort:
"Er zal boventalligheid ontstaan. De medewerkers weten ook al
om hoeveel mensen het maximaal gaat. Uiterlijk 15 november zijn
alle details bekend en worden de direct betrokken medewerkers
geïnformeerd. Tot die tijd onderzoeken we alle mogelijkheden om
de desbetreffende medewerkers te kunnen herplaatsen. Liefst
intern, en anders extern. We sluiten niets uit. De medewerkers
kunnen ervan op aan dat we alles heel zorgvuldig bekijken."
Als er minder vraag is vanuit de markt, hoeft er ook minder te
worden gebrouwen. Bij Brouwen staat daarom een reorganisatie
op stapel. In zes verschillende sessies worden de medewerkers
van Brouwen geïnformeerd over de wijzigingen en de gevolgen
voor elke ploeg. Het spreekt voor zich dat er ook bij DCS aanpas
singen zullen moeten worden doorgevoerd.
"Toen we net twee weken bezig waren met het zware zomer
rooster, kregen we de mededeling over die 120 uur. Dat was een
domper. Het ergste vind ik dat de Nederlandse biermarkt zo'n
moeilijke periode doormaakt, dat wij minder moeten produ
ceren", vindt operator Andy Stegeman. "De realiteit leert dat er
iets moet veranderen. Het gaat om je baan, je moet concurrerend
blijven", aldus operator Leen van der Plas. "Het nieuws over de
veranderingen werkte niet echt motiverend. Natuurlijk, de markt
bepaalt wat er gebeurt. Zo simpel is het wel. Maar ja... Ik hoop dat
ze een beetje rekening houden met de wensen van de medewer
kers." Operator Essi Amirjani van ploeg 1.7: "Het zomerrooster viel
mee. Alleen vervelend dat het volgend jaar wéér anders wordt."
Andy Stegeman
Leen van der Plas
Ed van Willegen
Essi Amirjani
Vers van 't Vat, september 2004