13.00 13.45 14.45 16.00 19.00 gedoe over de rekening. We zijn niet duur. De beamers, flip-overs, draadloze microfoons en de filmzaal zitten er gratis bij. Bij de conferentieoorden moetje daar allemaal extra voor betalen." Een Franse milieuclub stond vandaag op de agenda, maar blijkt pas volgende week te komen. Dit tot grote opluchting van gids- studente Naomi Beurze. Ze heeft heel wat keren meegelopen met een ervaren gids en nu zou het haar eerste zelfstandige rondleiding zijn, in het Frans. William stelt zware eisen aan de Minervastudenten uit Leiden die de rondleidingen doen. Stapels teksten moeten ze uit hun hoofd leren. En dan nog de 185 meest gestelde vragen. In het Nederlands, Engels, minstens nog één vreemde taal (Duits, Frans, Spaans) en straks misschien zelfs Chinees. William heeft de teksten en vragen opgesteld na uitgebreid overleg met tientallen deskun digen in Zoeterwoude. "Ik kan nu zeker wel weg?", informeert Noami losjes. "Niks ervan", zegt William. "Je gaat weer meelopen met de volgende groep." Het 'consortium' dat al enige uren op het welkomstbord prijkt, blijkt een groep gistwetenschappers te zijn die meer bier uit dezelfde hoeveelheid gist heeft weten te halen. Ze komen vandaag bij Heineken kijken hoe de gist zich gedraagt. Willem van Waesberghe van Research Development is hun gastheer. Ondertussen is ook een groepje waterpoloërs uit Gouda gearriveerd. Hun gastheer is mee naar Knorr en nog lang niet terug. Ze krijgen alvast een biertje. Iedereen komt nu te laat of te vroeg en dus tegelijk. Daar zijn de teamleiders. Het bezoek aan Knorr was geslaagd. Hein van Dort: "Het is bewezen dat Total Productive Management echt werkt, maar soms moeten we elkaar weer eens overtuigen. Zo'n bezoek aan Knorr helpt daarbij." De Hooiberg is een prima plek voor bijeenkomsten van Heineken zelf, vindt Van Dort. "Het is om de hoek, goed geregeld en flexibel. Als het goedkoper en efficiënter kan dan in een conferentieoord, moetje het ook zo doen." Ria en Elly blazen even uit. Ze vinden het jammer dat er geen 'gewoon' publiek meer komt. Al die huisvrouwen, dat was gezellig en dankbaar werk. Ria: "Ach ja, vroeger was alles beter. Toen wasje onderbroek nog geen veter." Elly vouwt wat fleecetruien van Heineken in de shop. De merchandise verkoopt goed. Een groepje Grieken brak ooit het record: voor 4.200 euro spullen gekocht in een uur tijd. De Indische rijsttafel blijkt een succes. Afruimen, opruimen, de bar schoonmaken en nog even de bus terugbrengen. Over een dik uur gaat de deur dicht. In de avondzon maakt William de balans op. "Er zijn plannen om ons werk in De Hooiberg uit te besteden. Maar wij doen meer dan alleen een biertje tappen. We zijn ook vraagbaak. Ik kan me moeilijk voorstellen dat het in de toekomst anders zou moeten werken. Maar goed, we gaan deze toko zo goed mogelijk neerzetten." Vers van 't Vat, mei 2004

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2004 | | pagina 19