06.30 06.45 08.00 10.00 11.15 12.15 William de Jong (Hospitality coördinator) fietst met de opkomende zon in tien minuten naar zijn werk. De eerste uurtjes is H hij bezig met zijn e-mail, eventuele wijzigingen in het programma van vandaag, het papierwerk en met de laatste puntjes op de i achter de bar en in de keuken. En de Heineken-dubbeldekker moet van stal. William is, na het vertrek van twee van zijn medewerkers begin dit jaar, de enige met een busrijbewijs. Hij zal de oldtimer dus vaak heen en weer rijden tussen de brouwerij en De Hooiberg. Brouwerijmanager Hein van Dort arriveert met 25 teamleiders in zijn kielzog. William schenkt koffie in de Grote Zaal. De groep vertrekt even later naar Knorr in Loosdrecht om te zien hoe Total Productive Management daar werkt. In de middag komen ze terug voor een workshop en een Indische rijsttafel. "Hier komen geen Efteling-gangers meer", zegt William, gezeten aan een tafeltje. Hij doelt op de 40.000 huisvrouwen, studenten en andere groepen die jaarlijks De Hooiberg en de brouwerij bezochten. Er is besloten dat deze bezoekers prima terechtkunnen in de Heineken Experience in Amsterdam. Zoeterwoude ligt bovendien wat uit de route van buitenlandse toeristen. De Hooiberg is nu vooral bedoeld als alternatief voor Heineken-afdelingen die altijd naar de hei gingen voor vergaderingen. "Ik stuur ze wel de rekening. We berekenen de kosten door", zegt William. Hospitality-medewerkers Bart Viele, Ria Straathof en Elly Valk arriveren. Het wachten is op 27 collega's van Heineken USA die een Star Performer Award hebben gewonnen voor uitzonderlijke verdiensten. De Van Swietenzaal is er klaar voor. Een uur te laat druppelen ze binnen. William piekert hoe hij de verloren tijd weer in kan halen. Liz Picarella uit New York heeft de trip geregeld en kent Zoeterwoude al. "Het is hier zo sereen", zegt ze. Liz wijst naar haar bovengemiddelde reisgenoten. "Deze meneer heeft een fout opgespoord, ik heb goed gepresteerd met een salesontmoeting in San Antonio, Texas, en die meneer heeft twee banen tegelijk gehad." Er staan heerlijke broodjes klaar. De Amerikanen zijn opvallend relaxed. "We zijn moe en genieten van een paar vrije dagen", verbetert een van hen. "In Amerika gaat alles steeds sneller. Ik deed hier een uur over een broodje. Dat is thuis ondenkbaar." De Amerikaanse gasten slenteren naar de dubbeldekker. William trapt het gaspedaal wat dieper in om tijd te winnen. Marieke de Vries, rechtenstudente uit Leiden, doet de rondleiding door de brouwerij. Ze begint geroutineerd aan haar verhaal. "Ooit stond naast het kantoorgebouw het kasteel van de familie Van Swieten. De nazaten komen nog geregeld langs in De Hooiberg." Het voelt vreemd om als toerist in een dubbeldekker over je eigen brouwerijterrein te moeten rijden. Terug in De Hooiberg is de volgende groep Amerikanen eveneens aan de late kant voor een lunch in de Raadskamer. "We bereiden de maaltijden niet zelf", verduidelijkt William. "Die worden geleverd door cateraars. We hebben er de apparatuur en de mensen niet voor." De cateraars brengen voor iedere levering een offerte uit die William bespreekt met de interne 'klanten'. "Ik wil achteraf geen Heineken Nederlands Beheer

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2004 | | pagina 18