13.30 13.50 14.05 14.20 Als een gulzige olifant slurpt een enorme zuigslang het ruim leeg van het binnenvaartschip dat is afgemeerd aan de kade. De hopen gerst worden zienderogen kleiner en verdwijnen door een ingenieus buizenstelsel de mouterij in. De brouwgerst kan trouwens ook per vrachtwagen worden aangevoerd, en binnen kort zelfs met treinladingen tegelijk als het spoor - dat nu stopt aan de rand van het bijna acht hectare grote mouterijterrein - eind dit jaar is doorgetrokken. De meeste gerst komt uit Frankrijk omdat die, dankzij het zonnige klimaat, droog is, snel ontkiemt en eigenschappen heeft waar een brouwer iets mee kan. Ook Denemarken en Groot-Brittannië zijn regelmatige leveranciers. De brouwgerst wordt gereinigd, op grootte gesorteerd en ontdaan van kiemloze korrels. Mouterij Albert beschikt over drie afzonder lijke mouterijunits - de 'heilige drievuldigheid' volgens de medewerkers. De eerste dateert van 1980 en werd onlangs gerenoveerd, de tweede van 1994 en de laatste werd in 2000 in gebruik genomen. Ze werken alledrie volgens hetzelfde principe: de gerst weekt eerst een dag om het kiemproces te starten, mag vervolgens zo'n vijf dagen ontkiemen in zogenoemde kiemkasten en gaat dan nog een dag op de eestvloer om te drogen. Daar ontstaan kleur en smaak. Alles volgens het boekje. Voor quality manager Peter Ketels is het allemaal gesneden koek. Hij weet alles van de biochemische processen die loskomen in de gerstekorrel en hoe die uiteindelijk bijdragen aan het ontstaan van mout van topkwaliteit. Van de zes enorme weekkuipen van Mouterij 3, elk goed voor zo'n 50 ton ingeweekte gerst, is een aantal in ruste. De andere maken zo veel lawaai dat de kletterende transportband, die de vochtige gerst na een dag naar de kiemkasten voert, niet eens is te horen. In het midden van elke weekkuip loopt een vuistdikke buis recht omhoog, tot een half metertje onder de rand. Erbovenop staat een soort Chinese hoed als een hardnekkige kurk in een vulkaan. Met donderend geraas spuit het gerst-watermengsel onder de rand van een hoed vandaan, terug de kolkende kuip in. "Het is bij het weken heel belangrijk dat de gerst in aanraking komt met zuurstof. Daarom is het mengsel regelmatig in beweging", vertelt Ketels met gevoel voor understatement. In een andere kuip ligt de gerst er stilletjes bij, afgedekt door een compacte laag schuim die verdacht veel wegheeft van de kraag op bier. Meterdikke gerstdekens bedekken de onzichtbare, vergietachtige bodem van de zes kiemkasten waardoor verse lucht stroomt om de korrels te voorzien van zuurstof. Zes enorme kuipen eigenlijk, van zo'n vijftig meter lang en tien meter breed, waarin de gerst de tijd krijgt te ontkiemen. In de holle zaal, waar dikke druppels van Heineken Nederlands Beheer

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2004 | | pagina 22