Nieuwjaarsspeeches in teken van voor- en tegenspoed Facility Services Den Bosch werkt efficiënter Mouterij Albert renoveert mouterij 1 Kort nieuws De nieuwjaarsreceptie bij Heineken Brouwerijen Haaglanden in Wateringen De nieuwjaarsspeeches 2004 stonden in het teken van de stagnerende biermarkt maar ook van de verwachting dat inno vaties dit jaar veel goeds zullen opleveren. Bij de Heineken Brouwerij in Den Bosch werd de receptie in de middag gehouden, tijdens de ploegwissel. De ontvangst zelf was iets soberder van opzet. Erik Korthals Altes, algemeen directeur van Heineken Brouwerijen in Leidschendam, hield een persoonlijk verhaal. Hij zei 'ziek' te zijn geworden van de stagnerende markt in 2003 en pleitte voor nog meer team geest. Positief oordeelde hij over de nieuwe horecaorganisatiestructuur en de persoonlijke inzet. Brouwerijmanager Godfried Meijer in Den Bosch en zijn collega Hein van Dort in Zoeterwoude onderstreepten de noodzaak tot veran deren, evenals Siep Hiemstra dat deed in het kantoorgebouw van Zoeterwoude. Op de diverse locaties blikten de voorzitters van de COR en Ondernemings raden terug én vooruit. De reacties uit de zalen waren gematigd positief. Niet iedereen was er gerust op dat in 2004 geen verder verlies van arbeidsplaatsen zou optreden. De Heineken Brouwerij in Den Bosch heeft een nieuwe afdeling: Facility Services. Dit team is gevormd door samenvoeging van de receptie, de postkamer, het PUM en de werkplekservice. De herschikking van taken was noodzakelijk door een toename van het automatische telefoonverkeer - buiten de receptie om - en minder post bezorging sinds de opkomst van e-mail. De betrokken afdelingen werken nu met vier fte's minder, zonder gedwongen ontslagen, en doen meer eikaars werk. De collega's volgen hiervoor nog de noodzakelijke trainingen. Teamleider Jo van Berkom: "Het grote voordeel van Facility Services is dat er aanzienlijk efficiënter wordt gewerkt. De telefooncentrale wordt weliswaar nog maar door één fte bezet, maar bij afwe zigheid kan de postkamer bijspringen. Die heeft het minder druk gekregen doordat de postbezorging nog maar één keer per dag hoeft te gebeuren." De openingstijden van het kantoor en het uitgiftemagazijn voor personeel zijn ook veranderd. Zie pagina 31. De renovatie van mouterij 1 bij Mouterij Albert in Ruisbroek, bij Antwerpen, is een feit. Na ruim twintig jaar actieve dienst was de mouterij toe aan een opknapbeurt. In amper negen weken tijd werden onlangs onder meer de weekkuipen hercoat volgens een speciaal procédé, 'hotpainting', waardoor de coating sneller droog was. Ook werd een deel van het groenmout- transport vervangen en kreeg de eestvloer een grondige renovatie. Een week eerder dan gepland kon de productie weer succesvol worden opgestart. Mouterij Albert is een van de leveranciers van wie Heineken mout betrekt. Gerst, voornamelijk uit Frankrijk, wordt er verwerkt tot het smaakbepalende bier ingrediënt. Met een productiecapaciteit van 250.000 ton pilsmout per jaar, goed voor zo'n 15 miljoen hectoliter bier op jaarbasis, behoort Mouterij Albert tot de Europese top. Heineken Nederlands Beheer

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2004 | | pagina 8