Minder grote borrels,
maar de gezelligheid blijft
Heineken Den Bosch heeft de maandelijkse borrel dit jaar afgeschaft. In Zoeterwoude trekt de jaarlijkse
nieuwjaarsborrel minder mensen. Langzaam maar zeker verdwijnt de massale gezelligheid.
Belangrijkste oorzaken zijn de economische tegenslag, de verzakelijking én de individualisering van
de samenleving, zo valt te beluisteren. Accepteert iedereen dit of moet er iets gebeuren?
Werkplek
Inhoud
Gezellig
Tekst
Berend Schilder
De overmacht is groot, zo realiseert hoofd P&O van
Distribution and Customer Services (DCS) Dick van der Bijl zich
terdege. De druk op de gemiddelde medewerker is fors
toegenomen. Thuis wachten er allerlei verplichtingen.
"Je kunt niet meer zo eenvoudig naar een borrel en daarna
thuis op de bank neerploffen", zegt hij. De kinderen moeten
naar muziekles, de partner eist meer aandacht en de hobby
wacht nog. "Daarnaast moeten we steeds meer hectoliters bier
produceren met steeds minder mensen. We verzakelijken,
we worden efficiënter. Het Heineken-gevoel is door al die
ontwikkelingen aan erosie onderhevig en dat zie je terug in
dingen als de gemeenschappelijke borrel."
Van der Bijl rouwt er niet echt om. "De tendens is toch dat die
gezelligheid steeds meer op de werkplek ontstaat en niet in
De Hooiberg of Cambrinuskelder. Het sociale contact blijft
heel belangrijk, maar daar hoeven geen grote groepen
mensen omheen te staan. De vraag is of de afnemende animo
voor massale happenings - hoe verklaarbaar ook - de eens
gezindheid en loyaliteit van alle Heineken-medewerkers
ondermijnt. Dat is een 'achterhaalde' vraag, zo stelt
zelfstandig adviseur Jenneke van Dongen. Zij schreef onlangs
een lijvig artikel over hoe werkgevers nog kunnen 'binden en
boeien'. Dat alle medewerkers onvoorwaardelijk trots zijn op
het totale bedrijf en zich identificeren met de
organisatiedoelen is niet langer vanzelfsprekend. De 'nieuwe'
medewerker is vooral trots op een bepaalde prestatie van zijn
afdeling of van hemzelf. Een kant-en-klaar georganiseerde
nieuwjaarsborrel met honderden mensen past volgens
Van Dongen niet in dat beeld.
Zij en Dick van der Bijl menen dat organisaties van nature
neigen naar 'binden' met thema's als loyaliteit (bijvoorbeeld
door een nieuwjaarsborrel), een flexibele CAO en natuurlijk
een leuke bonus of spaarregeling, waar de fiscus inmiddels
het mes in heeft gezet. Het inhoudelijke boeien moet echter
voorop staan. Van Dongen: "De meeste mensen raken niet
zozeer geboeid door bepaalde faciliteiten, een baangarantie
of eindejaarsborrel. Belangrijker zijn interessante klussen,
prettige collega's en een invoelende teamleider. Je zou wel
een afdelingsborrel kunnen combineren met een inhoudelijk
programma van een uurtje. Bij een van de gemeentes waar ik
heb gewerkt, bleken die massale bijeenkomsten ook niet meer
te werken. Ze kozen voor een terugblik op het afgelopen jaar,
per afdeling, met vragen als: 'Wat hebben we nou bereikt',
'Waar lopen we nog tegenaan' en 'Waar richten we ons
volgend jaar op'. Daarna werd er wat gedronken."
Uit een telefonische rondgang langs enkele afdelingen van
Heineken in Nederland blijkt de sfeer weinig last te onder
vinden van de verzakelijking. De massale borrels worden
minder bezocht, maar op de afdeling blijft het wel gezellig.
Treffend is de P&O-afdeling in Den Bosch. Daar staat toch een
kerstboom, ondanks de knagende onzekerheid over wie mag
blijven en wie niet. "De sfeer blijft goed. Die boom komt er",
zegt L. Hopstaken. Bij Vrumona in Bunnik, de brouwerijen in
Zoeterwoude en in Den Bosch blijken afdelingen het eveneens
gezellig te houden met kleine borreltjes, etentjes en feestjes
als er iemand 25 jaar is getrouwd. "We maken dan zelfs een
liedje", zegt een collega bij Vrumona.
De gastheren in De Hooiberg en De Cambrinuskelder zien de
afnemende belangstelling voor de massale borrel van dichtbij.
Gastheer William de Jong van De Hooiberg vraagt zich af of
het nog zin heeft. "De kerst en eindejaarsborrels hebben te
veel concurrentie van alle recepties, uitjes, teamdagen en
afdelingsborreltjes." Zijn collega Jan Bertrums van De
Cambrinuskelder in Den Bosch ziet nog wel mogelijkheden,
met nog altijd een opkomstpercentage van zo'n zestig procent
dankzij een gecombineerde borrel van zowel de brouwerij als
het kantoor. "Het is de traditie waar we ons graag aan
vasthouden. Dat stimuleert en motiveert toch ook?"
Heineken
Nederlands Beheer