Een roestvast stalen fust ziet er nogal gewoon uit. En dat is het ook. Wat er binnenin zit, is iets ingewikkelder: de tapstang. Dankzij dit pijpje-met-klep is het fust aan te sluiten op de tapinstallatie van de horecaondernemer. Eens in de zoveel jaar moet de tapstang in de revisie of worden vervangen. Een enorme operatie want het gaat om vele honderdduizenden fusten die over de aardbol zwerven. 10 Avontuur Revisie of vervangen? Tekst Berend Schilder Fusten in de revisie Een fust kan in theorie wel honderd jaar mee - mits er niet te veel mee wordt gegooid - maar de ingenieuze tapstang heeft niet zo'n lang leven. De rubberen pakking die het bier in het fust luchtdicht afsluit van de buitenwereld kan verdrogen, waardoor lekkage zou kunnen ontstaan. De stang zelf, die tot vlak boven de bodem van het fust reikt, kan iets scheef komen te staan door vervorming van het fust. Dit kan dan problemen geven bij het schoonmaken op de afvullijn. En dan zijn er de technische verbeteringen, waardoor de tapstang nu al weer een vierde generatie kent. De belangrijkste wijzigingen van de afgelopen tien jaar waren de veiligheidssluiting die ervoor zorgt dat de tapstang bij onverhoopt losdraaien (wat een normaal mens nooit zou doen) niet als een vuurpijl omhoog schiet en een nieuw kleppensysteem met een veel langere levensduur. De levenswandel van een fust is een groot avontuur. Het ene moment staat hij in de felle Afrikaanse zon, dan weer in de Siberische kou. Sommige fusten komen niet terug maar beginnen een tweede carrière als bloembak of barbecue. Maar de meeste circuleren binnen Nederland en in de vele landen waar Heineken Nederland Supply bier naartoe expor teert. Als het fust leeg is, volgt transport van de verzamelcentra terug naar de brouwerij in Zoeterwoude, Den Bosch of die van Brand. Vervolgens beginnen de afgevulde fusten weer aan een nieuw avontuur. Maar niet na een grondige inspectie bij Heineken. Die begint nu nog bij de firma's The Best Barrel en Spierings, pal naast de brouwerij in Den Bosch. Deze bedrijven kijken de fusten na en controleren de tapstangen. "Gedeukte kragen slaan wij weer mooi rond", zegt Eduard Freijer van The Best Barrel "zodat het fust weer goed bij de handvaten beet te pakken is." Daarna wordt het fust getest op lekkage in een waterbassin, net zoals bij het zoeken van een lek bij een lekke fietsband. Normaal kan The Best Barrel zo'n 4.000 fusten per week behandelen. Het bedrijf kijkt ook fusten na voor collega brouwerijen in bijvoorbeeld Ierland. De uitgedraaide tapstangen waar mogelijk iets mis mee is, gaan voor nader onderzoek naar Dispense Systems International (DSI) in Hamm, niet ver van Dortmund. Hier wordt onderzocht of een tapstang nog is te reviseren, inclusief eventuele vervanging van het vitale klepsysteem. Dit is echt specialistenwerk. Goed uitziende tapstangen maken kans op revisie, maar de lat ligt altijd hoog omdat een gerevi seerde tapstang als nieuw moet zijn. "Heineken wil geen risico lopen met haperende tapstangen en daarom zijn we heel kritisch", zegt directeur Marketing en Sales DSI Nederland, Ben Godschalk. De beslissing om de hele tapstang te vervangen is daarom al gauw genomen. Projectmanager Jaco Bakker verwacht dat de nieuwste generatie tapstangen in de praktijk vele jaren aan Heinekens kwaliteitseisen kan voldoen. "Ze gaan veel langer mee dan de oudere generatie tapstangen", zegt Bakker. "Een fust overleeft een tapstang met gemak, maar ook een tapstang moet bij normaal gebruik wel tien jaar kunnen halen." Dat is een hele sprong voorwaarts. Een tijd geleden durfde DSI niet verder te gaan dan twee jaar garantie. Om de vervangingsoperatie ook goed in Zoeterwoude te kunnen uitvoeren, gaat Heineken Nederland Supply in maart of april zelf aan de slag met een fustencontrolelijn waar tapstangen verwisseld kunnen worden. Met een code is de leeftijd van de fusten en tapstangen beter te controleren. Het leven van een fust wordt minder avontuurlijk, dat wel. Heineken Nederlands Beheer

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2003 | | pagina 10