Eigen tapbeleving
Samenwerking
Voor een introductie werd uitgebreid
consumentenonderzoek verricht en
hieruit bleek dat het Tapvat door de
consument goed werd ontvangen.
Opmerkelijk zijn ook de positieve reacties
van de medewerkers, die al eerder
kennismaakten met het Tapvat.
De signalen vanuit de handel zijn ook
positief. "Toch blijft het spannend. Er zijn
zoveel factoren die een rol spelen,
de consument bepaalt uiteindelijk toch
het succes!", zegt Kuiters.
De heren hebben inmiddels ook een eigen 'tapbeleving'.
Kuiters: "De introductie van het Heineken Tapvat en de nieuwe
commercial zijn natuurlijk mooie momenten, maar het
mooiste marketing moment is natuurlijk als het Tapvat is
uitverkocht." Vlooswijk: "Het mooiste moment uit mijn carrière
was ruim een jaar geleden, toen mijn collega Wolter Wolthers
en ik de haalbaarheid van het technische principe achter het
Tapvat hebben bewezen." Bogaard: "Ik heb het nu. Het Tapvat
behoort toch wel tot de topdrie van mijn mooiste momenten bij
Heineken. Misschien wel de toptwee."
Vers van 't Vat, november 2003
blik dat eruit ziet als een vaatje met een tapkraan.
Maar binnenin huist het geheim van het Tapvat: een patroon
met actieve koolstof. Zodra het bierniveau daalt, wordt de druk
minder waardoor er een ventiel opent
om meer CO2 uit de actieve koolstof te
laten ontsnappen. Is de druk weer terug
tot één bar, dan sluit het ventiel. Zo blijft
de druk tot het laatste tapbiertje
constant."
Na de eerste geslaagde experimenten
kwam het aan op goede coördinatie en
samenwerking tussen de verschillende
projectteams van HNS, R&D en
Marketing. Job Bogaard: "Research
Development ontwikkelt nieuwe
technieken, producten en toepassingen
waarbij het voor HNS juist van belang is
dat deze technieken in één keer werken:
24 uur per dag en zo efficiënt mogelijk.
Door de verschillende uitgangspunten van beide afdelingen,
vraagt een project als het Heineken Tapvat om flexibiliteit van
alle betrokken personen."
De derde belangrijke schakel in het geheel is Heineken
Marketing. Kuiters: "De creativiteit van Marketing is net als de
creativiteit van R&D natuurlijk onuitputtelijk. Daardoor ontstaat
er een continu proces om de verpakking van het Heineken
Tapvat te optimaliseren. Dat heeft zijn grenzen, helemaal
omdat het Tapvat in relatief korte tijd geïntroduceerd moest
worden op de Nederlandse markt. Het proces van het
ontwikkelen van een nieuw design tot productie van het
nieuwe design duurt normaal gesproken twaalf weken, maar in
dit project hadden we twee weken de tijd. Job heeft het project
goed gemanaged met strakke deadlines. Dit zorgt voor gezonde
spanning, maar dat zagen we juist als
een uitdaging." Vlooswijk: "Op zulke
momenten moetje echt geloven in watje
doet. Anders kun je beter stoppen."