Expat in Papoea-Nieuw-Guinea 'Risico's neem je op de koop toe.' Maar weinig mensen kennen het land tussen Indonesië en Australië. Papoea-Nieuw-Guinea, 'the land of the unexpected', werd onlangs pas door het Westen 'ontdekt' als bestemming voor prachtige duikvakanties. Eric Weiten (45), tegenwoordig technological controller in Thailand, werd er zo'n acht jaar geleden al voor twee jaar door Heineken naartoe gestuurd als productiemanager. Hij blikt terug op een spannende periode in zijn leven. Wan-tok Tekst Arno Verbaas Heineken Nederlands Beheer "Papoea-Nieuw-Guinea wordt nogal eens afgeschilderd als onveilig en ongecultiveerd. Onterecht", vindt Eric Weiten. Hij en zijn gezin woonden als expats in Port Moresby, de hoofdstad van de eilandenstaat in de Grote Oceaan. "Het is een schitterend land met prachtig ruig natuurschoon waar nog geen mens is geweest, en met over het algemeen heel vriendelijke inwoners. Toegegeven, ze leven anders dan wij in Nederland; ik vond de cultuurschok enorm. Dat wil niet zeggen dat ze geen manieren hebben. Jagen en vechten waren eeuwenlang de norm en dan is het wel erg gemakkelijk om daar met je westerse denkbeelden op neer te kijken." De tijd buiten de steden heeft voor een buitenstaander letterlijk stilgestaan. "We verkenden het land per vliegtuig - een andere mogelijkheid is er niet - en landden in het stenen tijdperk", zegt Eric. "Mensen die met pijl en boog hun territorium verdedigen, uitgedost in felgekleurde kleding en met beschilderde gezichten - ze lopen écht zo. Kun je nagaan hoe wij met onze blanke, blonde koppies afstaken." Het leven op de brouwerij in Port Moresby was elke dag weer uitdagend en anders, vindt Eric. "We hadden een soort 'sandwichconstructie'; de brewery manager was een Papoea, de chief engineer en ikzelf als productiemanager waren expats en de medewerkers waren weer Papoea's. Ik was verantwoordelijk voor het hele brouw- en verpakkingsproces en had de leiding over zo'n 130 man. We brouwden toentertijd 200.000 hectoliter bier per jaar. Onze brouwketels waren eerder gebruikt in Singapore en Maleisië. Naast deze brouwerij was er nog één in Lae. Voor onze frisdrankfabriek in Port Moresby vulden we in de brouwerij het fris in blik af."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2003 | | pagina 14