Expat in Papoea-Nieuw-Guinea
'Risico's neem je op de koop toe.'
Maar weinig mensen kennen het land tussen Indonesië en Australië.
Papoea-Nieuw-Guinea, 'the land of the unexpected', werd onlangs pas door het Westen 'ontdekt' als
bestemming voor prachtige duikvakanties. Eric Weiten (45), tegenwoordig technological controller
in Thailand, werd er zo'n acht jaar geleden al voor twee jaar door Heineken naartoe gestuurd
als productiemanager. Hij blikt terug op een spannende periode in zijn leven.
Wan-tok
Tekst
Arno Verbaas
Heineken
Nederlands Beheer
"Papoea-Nieuw-Guinea wordt nogal eens
afgeschilderd als onveilig en ongecultiveerd.
Onterecht", vindt Eric Weiten. Hij en zijn
gezin woonden als expats in Port Moresby,
de hoofdstad van de eilandenstaat in de
Grote Oceaan. "Het is een schitterend land
met prachtig ruig natuurschoon waar nog
geen mens is geweest, en met over het
algemeen heel vriendelijke inwoners.
Toegegeven, ze leven anders dan wij in
Nederland; ik vond de cultuurschok enorm.
Dat wil niet zeggen dat ze geen manieren hebben. Jagen en vechten
waren eeuwenlang de norm en dan is het wel erg gemakkelijk om daar
met je westerse denkbeelden op neer te kijken."
De tijd buiten de steden heeft voor een buitenstaander letterlijk
stilgestaan. "We verkenden het land per vliegtuig - een andere
mogelijkheid is er niet - en landden in het stenen tijdperk", zegt Eric.
"Mensen die met pijl en boog hun territorium verdedigen, uitgedost in
felgekleurde kleding en met beschilderde
gezichten - ze lopen écht zo. Kun je nagaan
hoe wij met onze blanke, blonde koppies
afstaken."
Het leven op de brouwerij in Port Moresby
was elke dag weer uitdagend en anders,
vindt Eric. "We hadden een soort
'sandwichconstructie'; de brewery
manager was een Papoea, de chief
engineer en ikzelf als productiemanager waren expats en de
medewerkers waren weer Papoea's. Ik was verantwoordelijk voor het
hele brouw- en verpakkingsproces en had de leiding over zo'n 130 man.
We brouwden toentertijd 200.000 hectoliter bier per jaar.
Onze brouwketels waren eerder gebruikt in Singapore en Maleisië.
Naast deze brouwerij was er nog één in Lae. Voor onze frisdrankfabriek
in Port Moresby vulden we in de brouwerij het fris in blik af."