Fred Douwe brengt twee werelden bijeen Een nieuw bierconcept is spontaan geboren in Doetinchem. Zonder dat Heineken er iets voor hoefde te doen. Frederik Lindenhovius en Sjoerd Holders, net afgestudeerd aan de Hogere Hotelschool, kregen vorig jaar het idee om Heineken en Douwe Egberts met elkaar te verbinden. Een trendy grand café-restaurant waarin beide concerns broederlijk hun beste producten aanbieden. Vandaar de naam: Fred Douwe. 'Fred' Retro Tekst Berend Schilder Heineken en DE keken verrast op van dit initiatief dat meteen aandacht kreeg in de landelijke media. Het gebeurt niet vaak dat anderen op een positieve manier aan de haal gaan met twee grote namen. Het idee is eigenlijk van de zus van Frederik, Karin, die een Business Course bij DE heeft gevolgd en nu als trainee bij Heineken werkt. Doordat zij zich als sollicitant in beide bedrijven verdiepte, ontstond het idee. Een lounge- grand café met de naam 'Fred Douwe', ze zag het ineens voor zich. Eerst wilde ze zelf haar plannetje verwezenlijken, maar toen Heineken haar in dienst nam, droeg ze 'Fred Douwe' over aan haar broer. Frederik vindt het - achteraf - heel logisch om twee supermachten aan elkaar te koppelen. "Kijk maar naar Lay's en Heinz die ook samengaan met een nieuwe chips." De eerste gesprekken tussen Heineken en het verse ondernemersduo verliepen overigens niet zo vlotjes. Twee enthousiastelingen die de naam van Heineken op eigen wijze gingen gebruiken, mag dat zomaar? En de naam 'Fred', mag dat wel? De juristen van Heineken hielden een duidelijk verhaal. De alledaagse naam 'Fred' is natuurlijk niet beschermd, maar alle uitingen van Heineken wel. Het (deels) overnemen van of verwijzen naar deze uitingen zonder toestemming is niet toegestaan. Horecavertegenwoordiger Sander Kruip van Heineken keek ook verrast op van de naam ("Ik dacht eerst aan een komisch duo of zo."), maar gaf zich al gauw voor het idee gewonnen. Uiteindelijk raakte iedereen enthousiast. Sterk punt is volgens hem dat Fred Douwe op een A-locatie zit aan het Simonsplein in Doetinchem. De zaak is open is van tien uur 's ochtends tot twee uur 's nachts. Jong en oud kan er terecht. "Het is ook een ideale omgeving voor de introductie van nieuwe producten, zoals Paco en Wieckse Brut", zegt Sander Kruip. Fred Douwe is in Doetinchem het enige trendy grand café restaurant. De zaak staat voor retro jaren zestig, loungen en een uitstekende keuken. Het terras is een echte blikvanger. De gewone, rieten Kuhrhaus-stoeltjes en witte parasols zijn Lindenhovius en Holders een gruwel. Zij kozen voor kleurige parasols met pastelkleurige kunststof tweezitsbankjes van topontwerper Philip Stark, rechtstreeks uit Italië gehaald. Naast de lekkerste koffie van DE staan er acht tapkranen met Brand, Amstel en Heineken bier. Achter de bar staat nog een wisselende verzameling flesjes, zoals die van Wieckse Witte, Kasteelbier, Murphy's en Bokbier. De nieuwste aanwinst, zo vertelt Lindenhovius, is een luxe loper op de vloer met daarop 'Fred Douwe' en het logo van Heineken. Indachtig het advies van de juristen een eindje uit elkaar, dat wel. Vers van 't Vat, mei 2003

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2003 | | pagina 29