Fred Douwe brengt twee werelden bijeen
Een nieuw bierconcept is spontaan geboren in Doetinchem. Zonder dat
Heineken er iets voor hoefde te doen. Frederik Lindenhovius en
Sjoerd Holders, net afgestudeerd aan de Hogere Hotelschool, kregen vorig
jaar het idee om Heineken en Douwe Egberts met elkaar te verbinden.
Een trendy grand café-restaurant waarin beide concerns broederlijk hun
beste producten aanbieden. Vandaar de naam: Fred Douwe.
'Fred'
Retro
Tekst
Berend Schilder
Heineken en DE keken verrast op van dit initiatief dat
meteen aandacht kreeg in de landelijke media.
Het gebeurt niet vaak dat anderen op een positieve
manier aan de haal gaan met twee grote namen.
Het idee is eigenlijk van de zus van Frederik, Karin,
die een Business Course bij DE heeft gevolgd en nu als
trainee bij Heineken werkt.
Doordat zij zich als sollicitant
in beide bedrijven verdiepte,
ontstond het idee. Een lounge-
grand café met de naam
'Fred Douwe', ze zag het
ineens voor zich. Eerst wilde
ze zelf haar plannetje
verwezenlijken, maar toen
Heineken haar in dienst nam,
droeg ze 'Fred Douwe' over
aan haar broer. Frederik vindt
het - achteraf - heel logisch om
twee supermachten aan
elkaar te koppelen. "Kijk maar
naar Lay's en Heinz die ook
samengaan met een nieuwe
chips."
De eerste gesprekken tussen
Heineken en het verse
ondernemersduo verliepen
overigens niet zo vlotjes. Twee
enthousiastelingen die de
naam van Heineken op eigen wijze gingen gebruiken,
mag dat zomaar? En de naam 'Fred', mag dat wel?
De juristen van Heineken hielden een duidelijk verhaal.
De alledaagse naam 'Fred' is natuurlijk niet beschermd,
maar alle uitingen van Heineken wel. Het (deels)
overnemen van of verwijzen naar deze uitingen zonder
toestemming is niet toegestaan.
Horecavertegenwoordiger Sander Kruip van Heineken
keek ook verrast op van de naam ("Ik dacht eerst aan
een komisch duo of zo."), maar gaf zich al gauw voor het
idee gewonnen. Uiteindelijk raakte iedereen enthousiast.
Sterk punt is volgens hem dat Fred Douwe op een
A-locatie zit aan het Simonsplein in Doetinchem. De zaak
is open is van tien uur 's ochtends tot twee uur 's nachts.
Jong en oud kan er terecht. "Het is ook een ideale
omgeving voor de
introductie van nieuwe
producten, zoals Paco en
Wieckse Brut", zegt Sander
Kruip.
Fred Douwe is in
Doetinchem het enige
trendy grand café
restaurant. De zaak staat
voor retro jaren zestig,
loungen en een uitstekende
keuken. Het terras is een
echte blikvanger. De gewone,
rieten Kuhrhaus-stoeltjes en
witte parasols zijn
Lindenhovius en Holders een
gruwel. Zij kozen voor
kleurige parasols met
pastelkleurige kunststof
tweezitsbankjes van
topontwerper Philip Stark,
rechtstreeks uit Italië
gehaald.
Naast de lekkerste koffie van DE staan er acht tapkranen
met Brand, Amstel en Heineken bier. Achter de bar staat
nog een wisselende verzameling flesjes, zoals die van
Wieckse Witte, Kasteelbier, Murphy's en Bokbier.
De nieuwste aanwinst, zo vertelt Lindenhovius, is een
luxe loper op de vloer met daarop 'Fred Douwe' en het
logo van Heineken. Indachtig het advies van de juristen
een eindje uit elkaar, dat wel.
Vers van 't Vat, mei 2003