Geslaagde eerste slag
Zorgeloos tappen op evenementen
18
Tekst
Arno Verbaas
De eerste paal voor de nieuwe
Heineken Brouwerijen-vestiging in
Drachten werd dinsdag 22 april
geslagen, in de nieuwe vestiging
worden de krachten van de huidige
units Grouw en Groningen
gebundeld. De samenwerking begon
meteen: van zowel Heineken
Brouwerijen Friesland als Groningen
leverden drie medewerkers de
mankracht voor de ouderwetse
heistelling, waarmee de paal de
grond in werd gedreven.
"Wanneer de bouw volgens plan
verloopt, kunnen de medewerkers
het nieuwe pand in januari 2004
betrekken", vertelt Peter Tuinhof,
regionaal verkoopadviseur.
"Bijzonder is dat deze vestiging als
eerste in Nederland op een hoogte
van ruim een meter boven de grond
wordt gebouwd. Laadkuilen voor de
vrachtwagens hoeven daardoor niet
meer te worden gegraven. Dat maakt
het eenvoudiger in de toekomst meer
laad- en losruimte te realiseren."
De nieuwe unit opereert in een
gebied dat zich uitstrekt van Urk tot
Delfzijl. Het gebouw in Drachten ligt
precies tussen de huidige
vestigingen, vlak langs snelweg A7 en
centraal in het levergebied. Tuinhof
besluit: "We zitten op een prachtige
zichtlocatie en zijn uitstekend
bereikbaar. Een prima uitgangspunt
voor succes."
■■MM
Tekst
Berend Schilder
geplaatst. Dit systeem is grotendeels
overgenomen en mobiel gemaakt.
De containers op aanhangers
bestaan uit drie tanks van totaal
drieduizend liter of zes tanks van
totaal zesduizend liter.
Foppen: "Het bier zit in een kuststof
zak ('Liner') in de tank. Een compres
sor brengt de tank op druk, waar
door het bier wordt getransporteerd
naar de tappunten. Daarmee ben je
verlost van alle pompen, elektronica,
regelaars en koolzuur waardoor de
installatie minder storingsgevoelig
is. De container blijft bovendien
schoon. Na afloop hoef je alleen de
lege Liner te vervangen."
De verbetering is goed nieuws voor
de 250 evenementen per jaar waar
het rijdende kelderbier naartoe gaat,
zoals Dance Valley, Douwpop,
Pinkpop en concerten in de RAI en
Ahoy'.
Heineken
Nederlands Beheer
V.l.n.r.: Tiemen van der Kooi (GTI/FIB), Leo Coolen en Flenk Foppen
De aanvoer van Heineken kelderbier
tijdens evenementen is onlangs
verbeterd. De mobiele containers
met daarin tanks van duizend liter
per stuk zijn aanzienlijk minder
storingsgevoelig en eenvoudiger
schoon te houden. Leverancier
GTI/FIB in Leeuwarden overhandigde
de eerste vernieuwde installatie op
15 april aan Heineken Brouwerijen
Evenementen Service (HBES).
Henk Foppen is technisch consultant
Kelderbier. Hij kreeg ongeveer een
jaar geleden het verzoek van
Leo Coolen (manager HBES) om voor
zijn afdeling een nieuw systeem te
ontwikkelen voor het rijdende
kelderbier. Foppen had eerder al een
nieuw, stationair systeem ontwikkeld
voor de horeca, het zogenoemde
Kelderbier 2000. Hiervan zijn sinds
oktober 2001 zo'n driehonderd units