't Elfde Gebod
Paleisring 2 Tilburg
Gij zult genieten...
Tekst
Wilma Gertenaar
Een beetje moe en chagrijnig en met de werkweek nog in
de benen, ontmoeten we Gerrit en Sjan Stabel op
vrijdagavond in hun favoriete eetcafe, "t Elfde Gebod'.
Volgens Gerrit, voormalig taakteammedewerker van DCS,
kun je hier fantastisch eten. Onze eerste indruk als we
binnenstappen: rommelig, luidruchtig en gezellig.
De pindaschillen, die iedereen vrolijk op de vloer gooit,
knarsen onder onze voeten als we tussen de tafels door
laveren richting Gerrit en Sjan. Als we iedereen begroet
hebben, bestellen we een biertje, dat in rap tempo en
perfect getapt voor onze neus staat. We duiken nog niet
in het menu, want eerst krijgen we van
Kees van Nieuwamerongen, eigenaar van "t Elfde Gebod',
een rondleiding. Er blijkt achter de ruimte waar wij
binnenkwamen nog een ruimte te zijn, iets kleiner maar
minstens zo druk. Als we de trap op lopen, vinden we
boven het officiële restaurantgedeelte. Kees vertelt dat
de indeling in de loop der jaren is uitgebreid om gelijke
tred te houden met het succes van het café. Samen met
zijn vrouw en de medewerkers hebben ze grote moeite
gedaan het café aantrekkelijk te maken voor een zo
breed mogelijk publiek. Aan de 'clientèle' van vanavond
te zien is dat goed gelukt. In juni viert "t Elfde Gebod'
haar 20-jarig bestaan. Dat betekent een week lang groot
feest. Als we weer zitten, stelt de menukaart ons voor een
probleem: het ziet er allemaal spectaculair uit. Maar er
moet worden gekozen en gelukkig is de Marokkaanse
visstoofschotel waar we uiteindelijk voor vallen om je
vingers bij af te likken. Gerrit heeft geen woord teveel
gezegd. Je kunt hier heerlijk eten. Met het tevreden
gevoel dat lekker eten je kan geven, kijken we
vergenoegd in de rondte. Van de heiligenbeelden naar
de andere relikwieën die overal hangen en staan.
Zij onderstrepen het elfde gebod: gij zult genieten...
Heineken
Nederlands Beheer