'De complexiteit maakt het werken hier zo leuk.'
Sergey Pletnev in de vertrekhal van
Luchthaven Schiphol
afhandelen en de documentatie voor hun rekening nemen.
CST'ers Bernhard van der Pols en Wilma Duyvenvoorde
voelen zich thuis in deze internationale omgeving.
"We hebben te maken met klanten uit alle uithoeken van de
wereld" vertelt Bernhard, terwijl achter hem een KLM-toestel
het luchtruim kiest. "De grootste uitdaging vind ik ervoor te
zorgen dat ons bier op het juiste moment bij de klant
arriveert. Het duurt meestal zo'n vier weken voor een order
op de plaats van bestemming is. We moeten dat dus
afstemmen met de brouwerijen in Zoeterwoude en
Den Bosch, waar het bier voor de export wordt gebrouwen
en verpakt."
Een paar bureaus verder legt Wilma net de telefoonhoorn
neer. "We hebben bij Export te maken met allerlei
douanebepalingen, met internationaal betalingsverkeer en
ingewikkelde handelsverdragen. Telefonisch contact met
klanten is heel belangrijk: is die order aangekomen?
Hoe zit het met die factuur? Allemaal zaken waarmee we
rekening moeten houden. Maar juist die complexiteit maakt
het werken hier zo leuk."
Verderop manoeuvreert een toestel van een Scandinavische
luchtvaartmaatschappij naar de startbaan. Met, dankzij
Duty Free Travel Retail, ongetwijfeld Heineken aan boord.
Ronald Drieduite, manager Duty Free Travel Retail:
"De organisatiestructuur, de functies en de manier van werken op
onze afdeling zijn de afgelopen driejaar compleet veranderd.
Dit werpt duidelijk zijn vruchten af. Een recent voorbeeld van onze
nieuwe aanpak is de introductie van een internetsite,
www.heinekendutyfree.com, gericht op onze (potentiële) klanten.
Onze e-business cards - cd-roms in de vorm van een visitekaartje -
bieden dezelfde informatie in beknopte vorm. Een nieuwe en
moderne manier om onszelf aan de klant te verkopen."
Vers van 't Vat, april 2003