Werven, vullen en binden
manier van werken en activiteiten voor supermarkten.
"Juist vanwege de grotere 'macht' van zowel ondernemer als
consument bleek het veel handiger om supermarkten, de
horeca en 'convenience' (zoals snackbars en kiosken) vanuit
één afdeling te ondersteunen. Uiteindelijk proberen we op die
manier het aandeel van bier in het drankenassortiment uit te
breiden", zegt Herwin.
Het spreekt voor zich dat de medewerkers van Trade
Marketing op veel verschillende manieren proberen bier nóg
aantrekkelijker te maken. Een aantal Trade marketeers
concentreert zich daarbij op de supermarkten, andere op de
horeca en weer andere op de convenience. Daarnaast wordt
doorlopend onderzoek gedaan naar ontwikkelingen in de
markt en koopgedrag van consumenten. En uiteraard is er
veel aandacht voor de manier waarop activiteiten rond bier
in de markt worden gezet. Herwin van den Berg: "Omdat we
nog maar net beginnen, zijn we onze precieze werkwijze nog
aan het vormgeven. Voorop staat dat we heel snel moeten
kunnen inspelen op wat ondernemers - onze klanten - willen,
en op de wensen van de consument. Met onze programma's
proberen we te werven, vullen en binden: bier voor beide
groepen relevant te maken, ervoor te zorgen dat ze loyaal
worden aan onze merken en natuurlijk zo veel mogelijk bier
te verkopen. Voorbeelden genoeg: in de horeca zijn we bezig
het glazenassortiment af te stemmen op de wensen van
ondernemers en werken we aan promoties rond tapbier.
De tapbierinnovatie David willen we niet alleen in de horeca,
maar ook elders gaan inzetten. Ook in de supermarkt zijn de
activiteiten van de afdeling Trade Marketing zichtbaar: zo
besteden we onder meer aandacht aan de positie van bier in
de schappen.
Het moet duidelijk zijn dat bier geen alledaags drankje is,
maar een belevenis voor ondernemer en consument.
Die gedachte moet Heineken als geheel slagvaardiger maken."
Vers van 't Vat, maart 2003 7
I DïSTRiroon