14:30 15:00 15:30 16:30 De koperen ketels in de Bossche brouwzaal weerspiegelen het binnenvallende licht. "Dat zijn flinke jongens", zegt een kalende Leusdense stamgast, terwijl hij vanaf de loopbrug bewonderend de ketels onder zich bekijkt. Even verderop, bij de bieropslagtanks, stelt rondleider Irmo Vreeburg de vraag hoe lang het duurt vóór je zo'n gevaarte hebt leeggedronken. Een jonge vrouw met een roodbruin stekelig kapsel, een van de bezoekers uit Geldermalsen, kijkt er eens schattend naar. "Bij ons in het café? Een weekje, hooguit." "Ga nou gauw, bij jullie weten ze niet eens wat bier drinken is", zegt de kalende Leusdense man grinnikend. Op de afdeling Verpakken kun je de verpakte dozen bier bijna aanraken. De lopende banden scheren rakelings onder het looppad door. "Zouden ze 't merken als ik er eentje meeneem?", vraagt een brede kerel met een oorringetje zich hardop af, terwijl hij verlekkerd naar beneden kijkt. Na een groet aan Sint Arnoldus, de beschermheilige van de brouwers - één bezoeker gaat zelfs op de knieën - loopt de groep druk pratend naar de bottelarij. Vanaf het bordes is goed te zien hoe de flessen op de colonnes worden gevuld. Rondleider Huub Nieman - net als zijn collega's student die met dit baantje wat bijverdient - beantwoordt vragen van zijn gasten. "Hoeveel flessen kan-ie per uur vullen?" "Hoe komen de dopjes erop?" "Waarom zijn die flessen daar groen en deze hier bruin?" En elke vraag wordt beantwoord. 'Geen idee' is geen excuus. Als je hier rondleidingen mag geven, weetje wat er gebeurt. Jan, Emiel, Leon en Petra hebben inmiddels niet stilgezeten. Bij terugkeer in de Cambrinuskelder staan de schalen met kaas en worst al klaar. De vier rondleiders storten zich onmiddellijk op het bedienen van hun gasten. Leon tapt, schenkt en giet onophoudelijk. Hij heeft bardienst, terwijl Emiel in de keuken de warme hapjes klaarmaakt en Petra de gasten de gelegenheid geeft in de winkel souvenirs aan te schaffen. "Dit werk bevalt me uitstekend", vertelt Leon, terwijl hij een dienblad vult met glazen bier. "Het lijkt een beetje op de horeca, maar dan van negen tot vijf. Daar zijn veel café eigenaars jaloers op." "Nou, volgens mij hebben ze het wel naar hun zin gehad", zegt Jan Bertrums tevreden wanneer de laatste bezoekers vertrokken zijn. "Nu nog even opruimen en dan zit de dag er voor ons op." Een goed geolied team, die mensen van Ontvangsten in Den Bosch. Cambrinus kan tevreden zijn. Vers van 't Vat, maart 2003 21

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2003 | | pagina 21