14:30
15:00
15:30
16:30
De koperen ketels in de Bossche brouwzaal weerspiegelen het
binnenvallende licht. "Dat zijn flinke jongens", zegt een kalende
Leusdense stamgast, terwijl hij vanaf de loopbrug
bewonderend de ketels onder zich bekijkt. Even verderop, bij
de bieropslagtanks, stelt rondleider Irmo Vreeburg de vraag
hoe lang het duurt vóór je zo'n gevaarte hebt leeggedronken.
Een jonge vrouw met een roodbruin stekelig kapsel, een van de
bezoekers uit Geldermalsen, kijkt er eens schattend naar.
"Bij ons in het café? Een weekje, hooguit." "Ga nou gauw,
bij jullie weten ze niet eens wat bier drinken is", zegt de
kalende Leusdense man grinnikend.
Op de afdeling Verpakken kun je de verpakte dozen bier bijna
aanraken. De lopende banden scheren rakelings onder het
looppad door. "Zouden ze 't merken als ik er eentje
meeneem?", vraagt een brede kerel met een oorringetje zich
hardop af, terwijl hij verlekkerd naar beneden kijkt.
Na een groet aan Sint Arnoldus, de beschermheilige van de
brouwers - één bezoeker gaat zelfs op de knieën - loopt de
groep druk pratend naar de bottelarij. Vanaf het bordes is goed
te zien hoe de flessen op de colonnes worden gevuld.
Rondleider Huub Nieman - net als zijn collega's student die met
dit baantje wat bijverdient - beantwoordt vragen van zijn
gasten. "Hoeveel flessen kan-ie per uur vullen?" "Hoe komen
de dopjes erop?" "Waarom zijn die flessen daar groen en deze
hier bruin?" En elke vraag wordt beantwoord. 'Geen idee' is
geen excuus. Als je hier rondleidingen mag geven, weetje wat
er gebeurt.
Jan, Emiel, Leon en Petra hebben inmiddels niet stilgezeten.
Bij terugkeer in de Cambrinuskelder staan de schalen met kaas
en worst al klaar. De vier rondleiders storten zich onmiddellijk
op het bedienen van hun gasten. Leon tapt, schenkt en giet
onophoudelijk. Hij heeft bardienst, terwijl Emiel in de keuken
de warme hapjes klaarmaakt en Petra de gasten de
gelegenheid geeft in de winkel souvenirs aan te schaffen.
"Dit werk bevalt me uitstekend", vertelt Leon, terwijl hij een
dienblad vult met glazen bier. "Het lijkt een beetje op de
horeca, maar dan van negen tot vijf. Daar zijn veel café
eigenaars jaloers op."
"Nou, volgens mij hebben ze het wel naar hun zin gehad",
zegt Jan Bertrums tevreden wanneer de laatste bezoekers
vertrokken zijn. "Nu nog even opruimen en dan zit de dag er
voor ons op." Een goed geolied team, die mensen van
Ontvangsten in Den Bosch. Cambrinus kan tevreden zijn.
Vers van 't Vat, maart 2003 21