Amstelplein 4, Amsterdam Tekst Arno Verbaas
Heineken
Nederlands Beheer
Jaren geleden stond aan de Amstel in Amsterdam Zuidoost de
cacaofabriek van de familie Blooker. Inmiddels heeft die plaats
moeten maken voor drie kolossale kantoortorens. Het enige
wat nog herinnert aan vroeger, is het huis van de portier.
Dat was ook gesloopt, maar werd vorig jaar in originele staat
herbouwd en begon in februari dit jaar aan een tweede leven
als café-restaurant, strategisch ingeklemd tussen glas, staal en
beton.
In de schaduw van de Mondriaan-, Rembrandt- en Breitner-
toren lijkt Blooker maar klein. Toch is er binnen verrassend
veel ruimte en wanneer je binnenstapt, zie je opnieuw die
wonderlijke mengeling van historie en hedendaags.
De donkere houten bar, de natuurstenen vloer en de hoge
plafonds ademen de sfeer van vroeger tijden, maar de lichte
muren, behangen met moderne kunst en met een groot,
plat televisiescherm, laten er geen twijfel over bestaan dat
het de eenentwintigste eeuw is.
Het is lunchtijd en driedelig krijtstreep en mantelpakje zijn
sterk vertegenwoordigd. Aan de keurende blikken te zien
komen velen hier voor het eerst. Blooker oefent duidelijk
aantrekkingskracht uit op de omringende kantoren. Dat wil
niet zeggen datje er geen andere mensen uit de buurt ziet.
Een man en een vrouw schuiven, na een stevige wandeling en
met de vrieskou nog op de wangen, aan aan de leestafel,
waar veelgelezen dag- en weekbladen verspreid liggen.
Lunchen kun je bij Blooker prima, net als ontbijten vóór en
borrelen na een drukke werkdag trouwens. Wie even snel iets
wil drinken - Amstel van de tap of een ander drankje uit de
ruime keuze - kan terecht aan de bar op de begane grond.
De verdieping erboven is gereserveerd voor wie uitgebreider
wil eten. Met de gerechten op de menukaart wordt,
twee weken na de opening, nog druk geëxperimenteerd.
De twee aan de leestafel houden het elk op een kop warme
chocolademelk. Gemaakt van echte Blooker Cacao natuurlijk.