'De Engelsman is een veeleisende
sophisticatedbierdrinker,
Drie weken
Uiteraard wordt Heineken
ook in de cafés en pubs
verkocht. "We introduceren
het nieuwe bier eerst in de
zes grootste Britse steden",
meldt Leslie Meredith.
"Pas later gaan we ook
horecagelegenheden in de
rest van het land bezoeken. Desondanks bereiken we op deze
manier meteen al vijfenzeventig procent van onze potentiële
doelgroep."
De verwachtingen bij het team dat Heineken in de UK op de
markt zet, zijn hooggespannen. De voortekenen zijn goed:
er is gedegen onderzoek verricht, consumenten zijn
enthousiast. "Negentig mensen hebben de afgelopen periode
keihard gewerkt", vertelt Rob Marijnen. "In zes maanden
hebben we een organisatie opgebouwd die staat als een huis.
Daarnaast zijn we HNS veel dank verschuldigd voor de
ondersteuning tijdens het hele proces."
Toch zijn er ook punten van zorg. Doron Wijnschenk:
"De Engelse biermarkt is voortdurend in beweging. We zullen
snel moeten inspelen op veranderingen om concurrerend te
blijven. Daar zijn we nog niet zo goed in. Bedenk wel: al ons
bier komt van overzee; het wordt voornamelijk gebrouwen in
Den Bosch en Zoeterwoude en wordt vervolgens verscheept.
Voor onze markt zit er drie weken tussen het plaatsen van
een order en aflevering bij de klant, terwijl dat in praktijk
binnen vierentwintig uur moet kunnen. Onze doorlooptijd
moet dus korter. De klant wacht niet op ons."
Vers van 't Vat, februari 2003 7