7.00 uur
8.45 uur
6.45 uur
9.15 uur
10.00 uur
Heineken
Wie in een continudienst werkt, werkt met regelmaat op
onregelmatige tijden. Vroege diensten, late diensten,
nachtdiensten, slaapdagen. Vandaag is ploeg D ruim op tijd
present voor de vroege dienst. Dat is elke ploeg altijd, omdat
voor aanvang van de dienst het verloop van de vorige dienst
wordt besproken met de afzwaaiende ploeg. Nu is er geen
overleg; Colonne 7 heeft net een ombouw ondergaan.
Aan ploeg D de uitdaging op deze opstartdag het
0,355-literflesje Amstel Light te draaien.
Marc Schonewille en Rakesh Bachnu van ploeg D wrijven in de
handen. Ze hebben er zin in. Mede dankzij hun gedreven inzet
zullen vandaag weer heel wat flesjes bier over de colonne
schuiven. Onder het bord 'Colonne 007: licensed to fill'
marcheren alleen al per uur gemiddeld ruim 60.000 flesjes
voorbij. Mare: "Dat aantal gaan we nu waarschijnlijk niet
redden; dat gebeurt zelden bij een opstartdag. Je bent meer
bezig met het afstellen van machines. De ombouwploeg heeft
de colonne in principe klaargemaakt voor het light-flesje, maar
dat moeten ze grotendeels doen op gevoel. Pas in de praktijk,
vandaag dus, blijkt of de afstellingen precies goed zijn.
Dat luistert heel nauw. Meestal moet je tijdens de opstartdag
veel bijstellen. Dat vraagt om deskundigheid en ervaring."
Maarten legt uit welke route de flesjes, die aan het eind van
vandaag in een doos zitten, afleggen. "De flesjes komen vanaf
EVM, Eenmalige Verpakkingsmaterialen, binnen bij Verpakken."
Hij wijst naar een stapel pallets, waarbij de flesjes als
sandwiches tussen vierkante platen zijn gestapeld. Vervolgens
loopt hij door naar een enorm apparaat naast de loopbrug.
"Deze machine ontstapelt de flesjes. De gebruikte platen
worden afgevoerd naar de Platenwasserij voor hergebruik en
de flesjes gaan verder naar de vulmachine. Natuurlijk niet
voordat ze nog eens zijn schoongespoeld. Je moet er niet aan
denken dat er iets in het bier zou komen dat er niet in
thuishoort!"
Vroeg beginnen is voor deze ploeg geen straf; als team ben je
tenslotte samen. Collegialiteit en vriendschap liggen hier dicht
bij elkaar. Teamleider Maarten Plug en rayonmanager Taco
Zantinge zijn als eersten aanwezig. "Ik ben benieuwd wat
vandaag zal brengen", zegt Maarten. "Opstartdagen zitten soms
vol verrassingen. Die verrassingen kunnen van alles zijn;
van machines die niet helemaal juist zijn afgesteld tot
technische storingen." De ploeg is er klaar voor en heeft zich
inmiddels omgekleed. Ze zijn uitgerust met veiligheids
schoenen en speciale brillen, verplicht in een werkruimte met
zo veel glas. Ook verplicht en zeker sterk aan te raden, zijn de
oordopjes. Met al die machines is het geen wonder dat elke
hoek van deze afdeling binnen Verpakken geluid lijkt voort te
brengen.
Intussen draaien grote groepen bruine flesjes via een
opvallend lange U-bocht richting de vuiler. "Die bocht noemen
wij de bufferbaan", zegt Maarten. "Als er iets misgaat, hoeft niet
meteen alles stil te worden gelegd. Na de vuiler, die met een
elektronisch oog de hoeveelheid bier controleert, gaan de
flesjes verder naar de pasteur, waarna ze worden voorzien van
het juiste etiket."
De laatste etappe van Colonne 7 is de dozenstraat, waar de
flesjes in dozen worden gezet. "Acht uur daarna staat diezelfde
doos soms al in het vrachtruim van een schip met Amerika als
bestemming", zegt Maarten.
De dozenstraat is het terrein van Rakesh. Hij somt zijn taken op.
"Ik zorg ervoor dat de voorraad lege dozen wordt aangevuld.
Daarnaast houd ik scherp in de gaten of alles goed gaat.
Nederlands Beheer