'De Proefbrouwerij is eigenlijk een informatiebrouwerij Data-acquisitie Samenwerking Zaagtanddruk zijn echter veel belangrijker geworden. En juist dat maakt automatisering zo nuttig. Het brouwproces luistert namelijk zó nauw en vereist zó veel gespecialiseerde kennis, datje voor een goede analyse afhankelijk bent van betrouwbare informatie. De computer voorziet daarin; de kleinste veranderingen worden nu feilloos geregistreerd", vertelt Jeroen de Jong. "Daarnaast hebben we het brouwhuis volledig vernieuwd. Het is voorzien van de nieuwste meetapparatuur. Bovendien hebben we de installatie zo ontworpen dat we in de toekomst gemakkelijk aanpassingen kunnen realiseren." "Dit is de bedieningsruimte", zegt hij. "Deze computers houden van minuut tot minuut bij hoe het er met onze proefbrouwsels voor staat. We krijgen gegevens over temperatuur, druk, helderheid, zuurgraad, suikergehalte, de duur van het proces en de werking van de apparatuur. Die informatie is essentieel. Bier is een lastig product voor de technoloog. Er zitten slechts vier grondstoffen in - water, gerstemout, hop en gist - maar aangezien deze afzonderlijk uit honderden tot duizenden componenten bestaan, is brouwen een ingewikkeld proces. 'Proces' is wat mij betreft trouwens een onjuiste benaming; het suggereert een automatisme. Ik spreek liever van brouw- methode, want de ambachtelijke kennis van de brouwer zelf is onontbeerlijk. Zonder data-acquisitie kan die kennis echter niet effectief worden toegepast. Er kunnen onverwacht zo veel dingen anders lopen, er zijn zo veel factoren van invloed op de bierkwaliteit, datje niet zomaar alles onder controle kunt hebben. Je moet over de juiste informatie beschikken om goed op het brouwproces in te kunnen spelen", vertelt De Jong. "Dankzij de automatisering van de Proefbrouwerij kunnen we beter werken aan ontwikkeling van nieuwe en optimalisatie van bestaande producten, de verwerking van grondstoffen en aan productiemogelijkheden met verbeterde gerstrassen. Verder proberen we bijvoorbeeld de smaak van het bier langer te behouden en een beter schuimgedrag te realiseren. De nieuwe installatie wordt ingezet voor veel R&D-projecten en voor opdrachten van werkmaatschappijen. Daarnaast verzorgen we opleidingen. Zelf noemen we de Proefbrouwerij ook wel de informatiebrouwerij." De roestvrijstalen brouwketels vormen een bewijs van de vernieuwing in de Proefbrouwerij. Koper is uit de tijd. Maar ook de reinigings- en filterinstallatie zijn vernieuwd. Hoewel de feitelijke bouw en automatisering is uitbesteed aan externe ondernemingen, had het project succes dankzij de gesmeerde samenwerking tussen HTS Project Services, HTS Research Development, de afdeling Nieuwbouw van Heineken Nederland Zoeterwoude en natuurlijk de Proefbrouwerij zelf. Fysiek zijn de betrokken partijen in oktober 2001 aan het werk gegaan; in maart 2003 wordt het vernieuwingsproject volledig afgerond. Inmiddels zijn ook andere projecten voor Heineken brouwerijen buiten Nederland gestart. Intussen draait de Proefbrouwerij op volle toeren. Met nieuwe apparatuur en nieuwe uitdagingen. Jeroen de Jong: "Er zijn nieuwe spanningsvelden bij gekomen. De automatisering versus onze flexibiliteit. Hoe spelen wij in op de extra informatie die we voortaan krijgen? Vernieuwing en verbetering van de Proefbrouwerij betekent niet dat de werkdruk lager wordt. Wel kunnen we onze kwaliteit en ouput verhogen. Dankzij onze inspanningen kan de brouwer zich volledig richten op het brouwproces. We hebben sowieso altijd verschillende opdrachten tegelijk lopen, voor binnen- en buitenland. Natuurlijk is de werkdruk bij ons anders dan die in de productiebrouwerij. Hier kennen we meer een 'zaagtanddruk' met veel deadlines en pieken. Maar het is en blijft serieuze business." Vers van 't Vat, februari 2003 15

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2003 | | pagina 15