Een van de meest spannende afdelingen van Heineken bevindt zich aan de Pasteurweg op het
brouwerijterrein in Zoeterwoude. We hebben het over de Proefbrouwerij van HTS. Al bijna dertig jaar
ontwikkelt deze afdeling van HTS-R&D nieuwe producten en test grondstoffen en brouwmethoden.
Voorheen volledig op ambachtelijke wijze, maar sinds kort grotendeels geautomatiseerd. Dat heeft
twee voordelen: een stabieler, beter reproduceerbaar brouwproces en meer informatie voor Heineken.
Nuances
Tekst Menno Middelkoop
Namens de Raad van Bestuur kwam Jean Franpois van Boxmeer
vrijdagmiddag 24 januari langs om de vernieuwde Proef
brouwerij te openen, waarmee voor de HTS-afdeling een nieuw
hoofdstuk begint. Het zoveelste in de lange en rijke historie van
de Proefbrouwerij. Die geschiedenis wordt tastbaar zodra
Proefbrouwerij-manager Jeroen de Jong enkele oude brouw-
boeken uit de kast haalt en ze voorzichtig openslaat op zijn
bureau.
Heineken
Nederlands Beheer
"Dit is een logboek van de voormalige Heineken Proefbrouwerij
in Rotterdam, dat teruggaat tot 1938. Je kunt er veel uit aflezen.
Bijvoorbeeld dat we in de oorlogsjaren aanzienlijk minder
produceerden. Maar het meest opvallende is dat we ten opzichte
van het eerste uur vergelijkbare recepten hanteren. Brouwen
doen we in grote lijnen nog op dezelfde manier; de beheersing
van het brouwproces en de daaruit voortkomende bierkwaliteit