Een parttimer moet een afgeronde eigen taak
hebben. Hij of zij moet niet hoeven over te dragen.
Een fulltimer is meer bij het werk betrokken.
Theo: "Eens, het overdragen blijft moeilijk. Ik ben negen
maanden geleden van dagdienst naar ploegendienst gegaan
en dat is wel een verandering. Het is hier veel moeilijker in te
passen. Dan denk ik wel eens: Heineken stippelt een sociaal
beleid uit en loopt voorop met a la carte-mogelijkheden,
maar als je eraan mee wilt doen, blijkt de omgeving er nog
niet echt op te zijn ingericht."
Ton: "Een afgeronde eigen taak werkt volgens mij beter, het
is duidelijker in te plannen en kost minder tijd aan
overdracht. Hoewel, met goed ingewerkte mensen en de
hedendaagse middelen mag overdracht van werkzaamheden
eigenlijk geen belemmering meer zijn."
Miranda: "Het is wel makkelijker als je je eigen toko kunt
runnen en aan niemand hoeft over te dragen. Ik heb zelf aan
den lijve ondervonden dat collega's niet altijd gemakkelijk
jouw werk kunnen overnemen. Daarentegen kan een
duobaan waarbij je met je collega goede afspraken maakt,
heel goed werken."
Yvonne: "Volgens mij is het niet nodig. Als je in een team
werkt, kun je door goede communicatie elkaar op de hoogte
houden van alles wat er gaande is."
Barbara: "Daar ben ik het niet mee eens. Als je zo werkt,
ontstaat het probleem dat niemand iets van je
werkzaamheden af weet. Dan kunnen er op de tijden datje
niet werkt geen vragen van klanten worden beantwoord."
Ton: "Dat heeft niets met parttime of fulltime te maken, het is
geheel afhankelijk van de mentaliteit van de persoon zelf."
Barbara: "Nee hoor, het kost wat meer inspanning van zowel
de parttimer als van de afdeling om op de hoogte te blijven
van eventuele ontwikkelingen. Daardoor is een parttimer
misschien juist wel meer betrokken."
Miranda: "Wat een onzin zeg! Als parttimer ben je misschien
niet altijd op de hoogte van wat zich de vorige dag heeft
afgespeeld, maar betrokkenheid en interesse hangen geheel
van de persoon af. Zelf probeer ik zoveel mogelijk up-to-date
te blijven. Je ontkomt er niet aan datje het een en ander
mist, maar daardoor ben je niet minder betrokken bij het
werk."
Yvonne: "Volgens mij maakt het helemaal niets uit."
Theo: "Ik vind van niet."
Er is geen foto van Theo Vialle beschikbaar. Hij werkt 29 uur per week als
productiemedewerker in Den Bosch en werkt 24 jaar bij Heineken.
Barbara Does
Werkt twintig uur op de afdeling HNBS Financial Services in
Zoeterwoude. Barbara werkt achttien jaar bij Heineken waarvan de
laatste negen jaar parttime.
Ton Brabander
Werkt fulltime ais junior medewerker bij Financial Services Account HNS
in Zoeterwoude. Ton werkt 24 jaar bij Heineken.
Vers van 't Vat, oktober 2002