milieubewust met ons
productieproces
Voor mens en dier is water onmisbaar. We bestaan zelf voor een groot
deel uit water en hebben het ook nodig om onze lichaamsafvalstoffen
kwijt te raken. Maar omdat de wereldbevolking blijft groeien, terwijl de
beschikbaarheid van zuiver water afneemt, wordt het nóg belangrijker
om bewust met water om te gaan. Dit geldt zowel voor het verbruik
van gezuiverd water als voor de vervuiling van natuurlijke
waterbronnen.
Rentmeesterschap
Heineken
Nederlands Beheer
Ook Heineken voelt zich daarvoor
verantwoordelijk. Daarom startte
Heineken het Aware of Water
project en publiceerde de onder
neming in 1999 haar eerste
corporate milieu policy.
Heineken verplichtte zichzelf om
wereldwijd haar waterverbruik te
verminderen, en haar afvalwater te
zuiveren waar dat nog niet
gebeurde. Het afvalwaterproject
startte in Afrika met als doel om in
zeven jaar tijd alle 22 Afrikaanse
brouwerijen te voorzien van een
afvalwaterzuiveringsinstallatie.
Afrika staat bekend om zijn grote,
groene natuurgebieden, die rijk zijn
aan flora en fauna. Maar die
verdwijnen als er niet snel allerlei
milieumaatregelen worden
genomen om mens, dier en plant te
beschermen. Met name de
beschikbaarheid van zuiver water is
in dit deel van de wereld een
actueel probleem. "De meeste
Afrikaanse landen kennen nog geen
milieuwetgeving die industrieën
verplicht het afvalwater te zuiveren.
Niettemin neemt Heineken haar
verantwoordelijkheid door juist daar
installaties te bouwen om het
afvalwater van de brouwerijen te
zuiveren", vertelt HTS-engineer
Robert Floore van de afdeling WEIS,
dat staat voor Water Environment
Industrial Safety. "We zijn ons
project in Ibadan, Nigeria, gestart
en de afvalwaterzuiverings
installatie daar is inmiddels in
gebruik en dient als blauwdruk voor
de nog te bouwen installaties."
"Maar met de bouw alleen zijn we er
nog niet. Brouwerijmedewerkers
moeten er ook goed mee kunnen
omgaan. Daarom zijn we tegelijk
met de bouw van de afvalwater
zuiveringsinstallatie in Ibadan een
workshop Aware of Waste' gestart,
waarin medewerkers leren goede
rentmeesters van hun brouwerij te
zijn. We willen ze bewust maken van
de invloed die de bierproductie
heeft op de afvalwaterzuiverings
installatie en hoe ze het water zo
schoon mogelijk kunnen afvoeren
om installatie en milieu te ontlasten.
Zorgen datje geen onnodig
bierverlies hebt, is dus van belang.
Zaken waarmee we in Nederland al
heel vertrouwd zijn. Die workshop
was niet vrijblijvend. Na afloop is er
een actieplan ondertekend met
daarin de stappen die nodig zijn om
Workshop Aware of Waste in Ibadan
ook in onze Afrikaanse brouwerijen
milieubewust met ons productie
proces om te gaan. Daarbij snijdt
het mes aan twee kanten: we gaan
bewuster met ons afvalwater om en
sparen bovendien productiekosten
uit, alleen al doordat we minder
bierverlies hebben."