milieubewust met ons productieproces Voor mens en dier is water onmisbaar. We bestaan zelf voor een groot deel uit water en hebben het ook nodig om onze lichaamsafvalstoffen kwijt te raken. Maar omdat de wereldbevolking blijft groeien, terwijl de beschikbaarheid van zuiver water afneemt, wordt het nóg belangrijker om bewust met water om te gaan. Dit geldt zowel voor het verbruik van gezuiverd water als voor de vervuiling van natuurlijke waterbronnen. Rentmeesterschap Heineken Nederlands Beheer Ook Heineken voelt zich daarvoor verantwoordelijk. Daarom startte Heineken het Aware of Water project en publiceerde de onder neming in 1999 haar eerste corporate milieu policy. Heineken verplichtte zichzelf om wereldwijd haar waterverbruik te verminderen, en haar afvalwater te zuiveren waar dat nog niet gebeurde. Het afvalwaterproject startte in Afrika met als doel om in zeven jaar tijd alle 22 Afrikaanse brouwerijen te voorzien van een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Afrika staat bekend om zijn grote, groene natuurgebieden, die rijk zijn aan flora en fauna. Maar die verdwijnen als er niet snel allerlei milieumaatregelen worden genomen om mens, dier en plant te beschermen. Met name de beschikbaarheid van zuiver water is in dit deel van de wereld een actueel probleem. "De meeste Afrikaanse landen kennen nog geen milieuwetgeving die industrieën verplicht het afvalwater te zuiveren. Niettemin neemt Heineken haar verantwoordelijkheid door juist daar installaties te bouwen om het afvalwater van de brouwerijen te zuiveren", vertelt HTS-engineer Robert Floore van de afdeling WEIS, dat staat voor Water Environment Industrial Safety. "We zijn ons project in Ibadan, Nigeria, gestart en de afvalwaterzuiverings installatie daar is inmiddels in gebruik en dient als blauwdruk voor de nog te bouwen installaties." "Maar met de bouw alleen zijn we er nog niet. Brouwerijmedewerkers moeten er ook goed mee kunnen omgaan. Daarom zijn we tegelijk met de bouw van de afvalwater zuiveringsinstallatie in Ibadan een workshop Aware of Waste' gestart, waarin medewerkers leren goede rentmeesters van hun brouwerij te zijn. We willen ze bewust maken van de invloed die de bierproductie heeft op de afvalwaterzuiverings installatie en hoe ze het water zo schoon mogelijk kunnen afvoeren om installatie en milieu te ontlasten. Zorgen datje geen onnodig bierverlies hebt, is dus van belang. Zaken waarmee we in Nederland al heel vertrouwd zijn. Die workshop was niet vrijblijvend. Na afloop is er een actieplan ondertekend met daarin de stappen die nodig zijn om Workshop Aware of Waste in Ibadan ook in onze Afrikaanse brouwerijen milieubewust met ons productie proces om te gaan. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten: we gaan bewuster met ons afvalwater om en sparen bovendien productiekosten uit, alleen al doordat we minder bierverlies hebben."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2002 | | pagina 14