Het aantal Heineken brouwerijen wereldwijd breidt zich uit. Soms gaat het om de aankoop van een bestaande brouwerij, zoals in Rusland. Andere keren besluit Heineken een compleet nieuwe brouwerij te bouwen. Een avontuur waarover vooraf gedegen wordt nagedacht. Bij zulk pionierswerk helpt het als je kunt leren van eerdere ervaringen. Henny Konijnenburg, specialist brewery equipment bij HTS, vertelt hoe ervaring optimaal kan worden benut. Brewery Design Modules Harmonisatieproject Nieuwbouw Tekst Wilma Gertenaar met ervaring Een bouwproject is vanaf het besluit tot bouwen tot aan het eerste brouwsel in vijf fasen te verdelen. In de eerste fase wordt een plan gemaakt om ergens ter wereld een nieuwe brouwerij te bouwen. In de tweede fase krijgt HTS de opdracht advies uit te brengen over de inrichting van de nieuwe brouwerij. HTS maakt in deze fase ook een raming van de kosten. De Raad van Bestuur geeft op basis daarvan al dan niet het groene licht. Fase drie bestaat uit het afsluiten van een contract tussen de HTS-projectleider en de werkmaatschappij die de nieuwe brouwerij gaat beheren. In fase vier wordt een detailplanning gemaakt voor inrichting en automatisering. Ten slotte vindt in fase vijf de installatie plaats van de apparatuur en wordt de brouwerij opgestart. Henny: "Naarmate het aantal brouwerijen over de hele wereld groeit, wordt het steeds belangrijker dat al die brouwerijen zoveel mogelijk op dezelfde wijze worden gebouwd. Op die manier kunnen we zowel de onderlinge verschillen in resultaten meten, alsook afspraken maken met leveranciers. Als steun en referentie hierbij heeft HTS de Brewery Design Modules (BDM's) ontwikkeld. BDM's zijn blauwdrukken van brouwerijonderdelen. Zij vormen als het ware de gereedschapskist van HTS bij het opzetten van een nieuwe brouwerij." Die gereedschapskist gaat in fase twee open. Om vast te stellen welk module wordt gebruikt, moet er antwoord komen op talloze vragen. Is ter plaatse geschikt brouwwater beschikbaar? Zo niet, welk type waterzuiveringsinstallatie is er dan voor dat water nodig? Welke producten moeten worden gebrouwen en hoe moet het brouwhuis dan worden ingericht? Kunnen de vergistingtanks traditioneel buiten worden opgesteld of moeten ze in een gebouw worden geplaatst? Wordt het bier in fles, in blik of in beide verpakt? Welke verpakkingslijnen moeten er komen? Henny: "Met het systematisch afwerken van dit vragenlijstje, wordt duidelijk welk Brewery Design Module we moeten kiezen." De BDM's worden op basis van nieuwe informatie voortdurend aangepast. Henny: "Die informatie komt uit verschillende hoeken. Natuurlijk uit de ervaringen met een nieuwe brouwerij, bijvoorbeeld als een aangekocht brouwhuis het vereiste aantal brouwsels per dag niet haalt. Maar aanvullende informatie komt ook uit de markt. Er is een commissie die twaalf keer per jaar bij elkaar komt om de BDM's aan de nieuwste (markt)ontwikkelingen aan te passen." De BDM's zijn inmiddels uitgangspunt voor het harmonisatieproject van HTS. "Dit project is bedoeld om de neuzen van brouwers en engineers (in- en extern) dezelfde kant op te krijgen en kosten zoveel mogelijk te beheersen. We zoeken naar de meest efficiënte manier van beschrijven wat we willen (detailspecificaties) in overleg met onze leveranciers. Het contact met de leveranciers is geïntensiveerd. Zo zijn we onlangs met een aantal vaste leveranciers om de tafel gaan zitten om te bekijken welke mogelijkheden er zijn om tijd en geld te besparen. Door zoveel mogelijk met vaste leveranciers te werken en hen al vroeg bij onze projecten te betrekken, is veel te bereiken." 14 Heineken Nederlands Beheer

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2002 | | pagina 14