Het aantal Heineken brouwerijen wereldwijd breidt zich uit. Soms gaat het om de aankoop van
een bestaande brouwerij, zoals in Rusland. Andere keren besluit Heineken een compleet nieuwe
brouwerij te bouwen. Een avontuur waarover vooraf gedegen wordt nagedacht. Bij zulk
pionierswerk helpt het als je kunt leren van eerdere ervaringen. Henny Konijnenburg, specialist
brewery equipment bij HTS, vertelt hoe ervaring optimaal kan worden benut.
Brewery Design Modules
Harmonisatieproject
Nieuwbouw
Tekst Wilma Gertenaar
met ervaring
Een bouwproject is vanaf het besluit tot bouwen tot aan het
eerste brouwsel in vijf fasen te verdelen. In de eerste fase
wordt een plan gemaakt om ergens ter wereld een nieuwe
brouwerij te bouwen. In de tweede fase krijgt HTS de opdracht
advies uit te brengen over de inrichting van de nieuwe
brouwerij. HTS maakt in deze fase ook een raming van de
kosten. De Raad van Bestuur geeft op basis daarvan al dan niet
het groene licht. Fase drie bestaat uit het afsluiten van een
contract tussen de HTS-projectleider en de werkmaatschappij
die de nieuwe brouwerij gaat beheren. In fase vier wordt een
detailplanning gemaakt voor inrichting en automatisering.
Ten slotte vindt in fase vijf de installatie plaats van de
apparatuur en wordt de brouwerij opgestart.
Henny: "Naarmate het aantal brouwerijen over de hele wereld
groeit, wordt het steeds belangrijker dat al die brouwerijen
zoveel mogelijk op dezelfde wijze worden gebouwd. Op die
manier kunnen we zowel de onderlinge verschillen in
resultaten meten, alsook afspraken maken met leveranciers.
Als steun en referentie hierbij heeft HTS de Brewery Design
Modules (BDM's) ontwikkeld. BDM's zijn blauwdrukken van
brouwerijonderdelen. Zij vormen als het ware de
gereedschapskist van HTS bij het opzetten van een nieuwe
brouwerij."
Die gereedschapskist gaat in fase twee open. Om vast te stellen
welk module wordt gebruikt, moet er antwoord komen op
talloze vragen. Is ter plaatse geschikt brouwwater beschikbaar?
Zo niet, welk type waterzuiveringsinstallatie is er dan voor dat
water nodig? Welke producten moeten worden gebrouwen en
hoe moet het brouwhuis dan worden ingericht? Kunnen de
vergistingtanks traditioneel buiten worden opgesteld of
moeten ze in een gebouw worden geplaatst? Wordt het bier in
fles, in blik of in beide verpakt? Welke verpakkingslijnen
moeten er komen? Henny: "Met het systematisch afwerken van
dit vragenlijstje, wordt duidelijk welk Brewery Design Module
we moeten kiezen."
De BDM's worden op basis van nieuwe informatie voortdurend
aangepast. Henny: "Die informatie komt uit verschillende
hoeken. Natuurlijk uit de ervaringen met een nieuwe
brouwerij, bijvoorbeeld als een aangekocht brouwhuis het
vereiste aantal brouwsels per dag niet haalt. Maar aanvullende
informatie komt ook uit de markt. Er is een commissie die
twaalf keer per jaar bij elkaar komt om de BDM's aan de
nieuwste (markt)ontwikkelingen aan te passen."
De BDM's zijn inmiddels uitgangspunt voor het
harmonisatieproject van HTS. "Dit project is bedoeld om de
neuzen van brouwers en engineers (in- en extern) dezelfde
kant op te krijgen en kosten zoveel mogelijk te beheersen.
We zoeken naar de meest efficiënte manier van beschrijven
wat we willen (detailspecificaties) in overleg met onze
leveranciers. Het contact met de leveranciers is geïntensiveerd.
Zo zijn we onlangs met een aantal vaste leveranciers om de
tafel gaan zitten om te bekijken welke mogelijkheden er zijn
om tijd en geld te besparen. Door zoveel mogelijk met vaste
leveranciers te werken en hen al vroeg bij onze projecten te
betrekken, is veel te bereiken."
14
Heineken
Nederlands Beheer