Als het plan maar
Een bruin café in de binnenstad beginnen of uitbreiding van je chique restaurant aan de Reeuwijkse
plassen? Dan wil je als ondernemer natuurlijk weten waar je aan toe bent. Is je onderneming
verantwoord en kun je je brood ermee verdienen? Ondernemers die met zulke ideeën en vragen
rondlopen, kunnen terecht bij Heineken. De afdeling Bedrijfsadviezen in Leidschendam onderzoekt
ondernemingsplannen van zowel beginnende als gevestigde horecaondernemers. Bert Vriens,
Ama Souhuwat en Ria Pasterkamp vertellen hun precies waar de sterke en zwakke punten liggen.
Wat doet de afdeling
Bedrijfsadviezen precies?
Hoe komen klanten met jullie in contact?
Hoe werkt een haalbaarheidsonderzoek?
Niet aile plannen worden uitgevoerd?
Doen jullie nog meer voor
ondernemers?
Hoeveel projecten doen jullie per jaar?
Wat zijn jullie toekomstplannen?
JU Jjgf Tekst Liesbeth Groeneveid
"Wij zijn een kenniscentrum van de horecabranche en doen
voornamelijk haalbaarheidsonderzoeken voor eigenaars van
nieuwe en bestaande horecabedrijven en -projecten.
De horeca kent veel meer onzekerheden dan andere branches.
Gedegen onderzoek is daarom noodzakelijk als je een café of
een ander bedrijf in de horeca begint."
"Als een ondernemer een horecabedrijf wil beginnen, kan hij
of zij dat voorleggen aan een vertegenwoordiger van
Heineken. Betreft het bijvoorbeeld een klein café, dan
handelt de vertegenwoordiger alles zelf af. Hij kent zijn
werkgebied natuurlijk, waardoor hij goed kan inschatten of
een onderneming een kans van slagen heeft. Wanneer een
project omvangrijker is en er grotere financiële belangen
spelen, kan hij ons inschakelen. Hij betaalt ons van zijn eigen
budget; de rekening daarvoor kan hij bij de klant
neerleggen. Wij komen dus alleen in actie op initiatief van
een vertegenwoordiger; een ondernemer kan ons niet
rechtstreeks benaderen.
Heineken is méér dan alleen bierleverancier. Wij bieden
klanten een service die ze elders niet krijgen en zo
verstevigen we de relatie. Een bijkomend voordeel is dat wij
op onze beurt inzage krijgen in de ins en outs van een
bedrijf."
"We inventariseren eerst de aanbodzijde in het gebied waar
de ondernemer zijn bedrijf wil opzetten. Dat wil zeggen dat
we bekijken hoeveel vergelijkbare bedrijven er al zijn.
Daarnaast analyseren we demografische gegevens zoals het
aantal inwoners, het aantal werkenden en de leeftijdsopbouw,
en gegevens over het uitgavenpatroon van mensen.
Zo maken we een schatting van de horecabestedingen in het
gebied.
We kunnen een plan natuurlijk niet alleen vanaf papier
beoordelen. Daarom voeren we minstens één gesprek met de
ondernemer. Het bedrijf en de eigenaar of exploitant zijn
immers nauw met elkaar verweven. Tevens bekijken we de
locatie. Daarbij letten we op bereikbaarheid, uitstraling en
capaciteit en bekijken we of het concept geschikt is.
Op 100 m2 een grand café beginnen kan natuurlijk niet."
"Wij krijgen veel horecaplannen onder ogen. Daar zitten goed
doortimmerde plannen tussen, maar er zijn er ook veel die
onvolledig zijn", vertelt Bert Vriens. "Soms ben ik na een
intakegesprek meteen klaar. Een mooi voorbeeld is een
dartvereniging met achttien leden. Die wilden een eigen
dartcentrum beginnen, terwijl ze alleen op maandagavond
darten. Ze hadden een pand op het oog van zo'n 600 m2 met
een huurprijs van ongeveer 80.000 euro per jaar. De nood
zakelijke omzet die daarbij hoort is bijna 1 miljoen euro.
Dat is voor zo'n kleine vereniging absoluut niet te doen."
Ama Souhuwat: "Je ziet dus ook wel eens luchtfietsers
voorbijkomen. Gelukkig zijn de meeste plannen serieus en die
verdienen alle aandacht."
"Naast haalbaarheidsonderzoeken verzorgen we ook
knelpuntanalyses. Ondernemers kunnen bij ons terecht met
problemen waar ze zelf niet uitkomen. Het wringt bijvoorbeeld
ergens in de exploitatie, waardoor er geen winst wordt gemaakt.
We onderzoeken dan samen waar het probleem zit en doen
voorstellen om de situatie te verbeteren. Ook worden we vaak
ingezet bij de verkoop van een bedrijf. De verkoper is dan nog
steeds onze klant. We bekijken of de prijs die hij in gedachten
heeft voor zijn horecagelegenheid reëel is en tegelijkertijd zoekt
de vertegenwoordiger een koper. Voor de nieuwe eigenaar
bekijken we of hij met het bedrijf zijn brood kan verdienen."
"Dat hangt af van de duur van de haalbaarheidsonderzoeken.
Daarnaast is de kwaliteit van een plan natuurlijk van belang.
Als het er goed uitziet, kunnen we heel snel een rapport maken.
Is een plan incompleet en moeten we wachten op gegevens, dan
duurt het langer. We streven ernaar dat ondernemers binnen
twee weken duidelijkheid hebben. Gemiddeld handelen we per
jaar zo'n 180 projecten af, uiteenlopend van cafés tot grote
uitgaanscentra en discotheken."
"We willen onze specifieke kennis en ervaring breder in de
organisatie bekendmaken. Verder gaan we ons meer richten op
grotere projecten en wat minder op het kleinere werk.
Alle service kost geld. Een vertegenwoordiger kan ons niet
zomaar inzetten op kleine hectoliterpunten."
6
Heineken
Nederlands Beheer