Vakantie PR Stallen uitmesten "De eerste paarden gaan er meestal in mei uit, voor in elk geval drie weken. Wij vinden vakantie belangrijk, omdat de paarden dan even tot rust kunnen komen van alle hectische toestanden in de stad. Een paard krijgt drie keer per jaar één week vrij. Dit werkt heel goed, ook omdat ze conditioneel kunnen terugvallen als je drie weken niet met ze rijdt." "De paarden, het tuig en de stal moeten er altijd netjes en mooi uitzien. Elk ritje in Amsterdam is PR voor Heineken, dus moet alles perfect zijn. De paarden lopen meestal anderhalf uur door Amsterdam. Ze lopen dan de meest toeristische route. Als Japanners of Amerikanen ons zien, zijn ze heel enthousiast, en nog enthousiaster als ze zien dat we van Heineken zijn. Sommigen gaan dan achter de kar aan rennen en roepen 'Gheineken, Gheineken!'. De toeristen fotograferen ons en hebben dan een mooi plaatje voor thuis met de paarden, onze kar en Heineken erop! Soms hebben mensen hun bedenkingen over de meerwaarde die wij bieden aan Heineken. Dat vind ik wel eens vervelend. Maar als ik ze dan uitleg hoe het zit en wat het oplevert, begrijpen ze het wel. Doordat wij twee keer per dag, vijf dagen in de week met onze paarden en kar door de stad rijden, krijgt Heineken op een mooie en originele manier publiciteit voor het merk. De waarde hiervan is veel groter dan de kosten." Na het voeren en het klaarleggen van het stro is er tijd voor koffie en voor administratie. Om half acht komen Wouters collega's binnen, drinken een kopje koffie en gaan dan aan de slag. Stallen uitmesten, paarden wassen en borstelen, de hoeven controleren en stro in de stallen verversen. Frank maakt, terwijl de stallen worden uitgemest, de hoeven schoon. "De hoefsmid komt in principe elke vier weken. Ideaal is als de paarden zes weken met een ijzer doen, maar meestal redden ze dat niet, omdat ze veel in de stad op straat lopen", vertelt Frank. Sjakie, het hondje van Wouter, is er ook altijd en loopt onverstoord met zijn bal tussen de imposante paarden door. De paarden worden gepoetst en gekamd. "Je moet daarbij altijd dezelfde volgorde aanhouden, dat is voor jezelf en het paard het beste", zegt Wouter. "Deze regels komen volgens mij nog uit het leger, toen hadden ze natuurlijk duizenden paarden. Daarbij is regelmaat heel belangrijk." Op een normale werkdag werken ze met zes man. Er wordt ook bijna altijd gereden, behalve als het erg glad is. In het weekend wordt er door het team om en om voor de paarden gezorgd. Voor de rit worden ook de tuigen gepoetst. Als alles glimt, gaan de paarden voor de kar en zijn ze klaar voor hun ronde door de stad. Wouter is koetsier en Frank assisteert hem. In de middag zullen ze van taak ruilen. Tijdens het rondje door de stad worden ze veelvuldig door dorstige wegwerkers aangesproken en begroet en gefotografeerd door toeristen. Na de rit worden paarden en tuig weer gewassen, 's Middags zal er weer worden gereden.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2002 | | pagina 21