Vakantie
PR
Stallen uitmesten
"De eerste paarden gaan er meestal in mei uit, voor in elk
geval drie weken. Wij vinden vakantie belangrijk, omdat de
paarden dan even tot rust kunnen komen van alle hectische
toestanden in de stad. Een paard krijgt drie keer per jaar één
week vrij. Dit werkt heel goed, ook omdat ze conditioneel
kunnen terugvallen als je drie weken niet met ze rijdt."
"De paarden, het tuig en de stal moeten er altijd netjes en mooi
uitzien. Elk ritje in Amsterdam is PR voor Heineken, dus moet
alles perfect zijn. De paarden lopen meestal anderhalf uur
door Amsterdam. Ze lopen dan de meest toeristische route.
Als Japanners of Amerikanen ons zien, zijn ze heel enthousiast,
en nog enthousiaster als ze zien dat we van Heineken zijn.
Sommigen gaan dan achter de kar aan rennen en roepen
'Gheineken, Gheineken!'. De toeristen fotograferen ons en
hebben dan een mooi plaatje voor thuis met de paarden,
onze kar en Heineken erop!
Soms hebben mensen hun bedenkingen over de meerwaarde
die wij bieden aan Heineken. Dat vind ik wel eens vervelend.
Maar als ik ze dan uitleg hoe het zit en wat het oplevert,
begrijpen ze het wel. Doordat wij twee keer per dag, vijf dagen
in de week met onze paarden en kar door de stad rijden, krijgt
Heineken op een mooie en originele manier publiciteit voor
het merk. De waarde hiervan is veel groter dan de kosten."
Na het voeren en het klaarleggen van het stro is er tijd voor
koffie en voor administratie. Om half acht komen Wouters
collega's binnen, drinken een kopje koffie en gaan dan aan
de slag. Stallen uitmesten, paarden wassen en borstelen,
de hoeven controleren en stro in de stallen verversen.
Frank maakt, terwijl de stallen worden uitgemest, de hoeven
schoon. "De hoefsmid komt in principe elke vier weken. Ideaal
is als de paarden zes weken met een ijzer doen, maar meestal
redden ze dat niet, omdat ze veel in de stad op straat lopen",
vertelt Frank. Sjakie, het hondje van Wouter, is er ook altijd en
loopt onverstoord met zijn bal tussen de imposante paarden
door. De paarden worden gepoetst en gekamd. "Je moet daarbij
altijd dezelfde volgorde aanhouden, dat is voor jezelf en het
paard het beste", zegt Wouter. "Deze regels komen volgens mij
nog uit het leger, toen hadden ze natuurlijk duizenden
paarden. Daarbij is regelmaat heel belangrijk."
Op een normale werkdag werken ze met zes man. Er wordt ook
bijna altijd gereden, behalve als het erg glad is. In het weekend
wordt er door het team om en om voor de paarden gezorgd.
Voor de rit worden ook de tuigen gepoetst. Als alles glimt, gaan
de paarden voor de kar en zijn ze klaar voor hun ronde door de
stad. Wouter is koetsier en Frank assisteert hem. In de middag
zullen ze van taak ruilen. Tijdens het rondje door de stad
worden ze veelvuldig door dorstige wegwerkers aangesproken
en begroet en gefotografeerd door toeristen. Na de rit worden
paarden en tuig weer gewassen, 's Middags zal er weer worden
gereden.