Shires Hard werken Op hol Voordat Wouter in dienst kwam bij Heineken, had hij verschillende administratieve banen. In zijn vrije tijd was hij altijd al met paarden bezig, dus toen hij de mogelijkheid kreeg bij Heineken beroepsmatig met paarden te werken, greep hij die gelijk aan. Hij volgde een cursus op de praktijkschool veehouderij in Friesland waar hij de basis leerde van het paarden mennen. Door al zijn ervaring met mennen was het meeste van de cursus 'gesneden koek'. Maar zoals hij zelf zegt: "Het is goed om eens te leren en te lezen of wat je doet goed is en te leren waarom je iets doet; de achtergrond van bepaalde handelingen." "Toen ik hier kwam werken, hadden we vier paarden: twee Vossen en twee Schimmels. Nu hebben we alleen Shires. Dit zijn grote, zwarte paarden met lange manen, witte sokken en een witte bles. De stal telt in totaal zeven paarden. Er staat ook een aantal gepensioneerden in Zoeterwoude in de wei. De leeftijd van de paarden loopt uiteen van vijf tot achttien jaar. Eigenlijk zou Freddy (zeventien jaar) al met pensioen gaan, maar we hebben voor hem nog geen vervanging, dus blijft hij nog even. Paarden pensioneren op een leeftijd en tijd waarbij je kan verwachten dat ze op een gegeven moment de handdoek in de ring gooien. Dat voel je aan. Vroeger had je het met een paard van elf jaar alweer gehad. Nu krijgen ze veel meer rust. Ik vergelijk het ook wel eens met voetbal. Word je vaak gewisseld, dan kun je langer mee." "Paarden maken hier veel mee, ze moeten hard werken. Iedere dag lopen ze voor de kar door Amsterdam. Met gasten rijden we meestal in een vierspan en dan nemen we de postkoets die stamt uit ongeveer 1870. Wanneer we het tweespan nemen, zijn we altijd met zijn tweeën, dat zijn dan meestal Frank en ik. Met het vierspan vergezelt Martin ons. Aanstaande zaterdag gaan we naar Dokkum voor een springconcours. Met een aantal genodigden, onder wie de burgemeester, rijden we dan de piste in waarop hij het concours opent. Daarna rijden we een rondje door de stad." "Onze paarden zijn nog nooit op hol geslagen. Je moet wel goed opletten en zorgen dat ze niet in galop gaan. Bij de vierde galopsprong zijn ze namelijk weg. In principe willen paarden dat niet, maar als ze ergens van schrikken, zijn ze weg", aldus Martin. "Iedere dag laten we de paarden in de stad lopen. In de bak buiten worden de paarden gelongeerd en worden nieuwe paarden getraind met hoofdstel. Ook in het buitenland is bekend wat we met onze paarden hebben bereikt. Shires zijn namelijk heel moeilijke paarden om te trainen. Ik zeg altijd: als je aan iemand een hekel hebt, moet je hem een Shire cadeau geven! Niks gaat vanzelf. De kunst is echter om het voor het publiek makkelijk te laten lijken."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2002 | | pagina 20