bij Heineken
Hei-
Een goede balans tussen werk en privé is in deze
tijd vanzelfsprekend. Hierbij horen natuurlijk
flexibele arbeidsvoorwaarden, waardoor het
mogelijk wordt om werk en privé steeds beter op
elkaar af te stemmen. Daarvoor wordt het sociaal
beleid van Heineken gemoderniseerd. Heineken
a la carte is hiervan een goed voorbeeld.
Wat is dat, tijdregistratie en evaluatie?
Voor wie en wanneer?
Proefdraaien... en dan?
Hoe werkt tijdregistratie?
Hoe zit het met de privacy?
Nieuwe tijdregistratie
Tekst Anneke Ubbink
Heineken a la carte geeft alle medewerkers van Heineken in
Nederland de mogelijkheid om zelf mee te b(r)ouwen aan de
eigen arbeidsvoorwaarden. Het is mogelijk om geld voor tijd te
ruilen. Andersom kan het ook. Als u vindt dat u genoeg vrije
dagen bij Heineken hebt en liever tijdelijk meer verdient, kunt
u tijd voor geld ruilen. Vanaf 2003 kunt u zelfs beginnen met
het sparen voor een 'sabbatical', een langdurig verlof.
Steeds meer medewerkers maken van deze mogelijkheden
gebruik. Hierdoor wordt de verwerking van al die individuele
keuzen steeds tijdrovender en neemt de kans op fouten toe.
Om dit te voorkomen is 6 mei het project Hei-Time gestart.
Hei-Time wordt een gestandaardiseerd systeem voor
tijdregistratie en evaluatie, dat is opgezet voor alle
medewerkers van Heineken in Nederland, in dienst van
Heineken Nederlands Beheer.
Tijdregistratie betekent dat het moment van binnenkomst en
het moment van vertrek van de werklocatie worden
geregistreerd. De werklocatie kan bijvoorbeeld de productielijn
in de brouwerij zijn of het kantoor. Daarnaast worden ook de
momenten dat men niet aanwezig is, verantwoord. Het gaat
hier bijvoorbeeld om verlof, vakantie en ATV, maar ook om
cursussen en dienstreizen. Omdat alle geregistreerde tijden in
hetzelfde systeem zitten als de personeelsgegevens (SAP HR),
kunnen deze eenvoudig worden geëvalueerd. Zo kan
bijvoorbeeld automatisch worden bepaald dat er overuren
moeten worden uitbetaald. Maar ook de saldi van verlof, ATV
en inhaaluren worden automatisch bijgewerkt.
Iedereen binnen Heineken Nederlands Beheer wordt uiterlijk
1 januari 2004 aangesloten op het tijdregistratiesysteem.
De invoering zal in fases verlopen. Eerst zijn brouwerij
Zoeterwoude en Vrumona aan de beurt. Vanaf 1 oktober 2002
starten de medewerkers daar al met het proefdraaien.
Omdat we er zeker van moeten zijn dat het systeem goed
functioneert, zodat alle gegevens goed kunnen worden
verwerkt en de maandelijkse salarisbetaling goed blijft
functioneren, zal er worden proefgedraaid. Gedurende drie
maanden wordt het nieuwe systeem uitgebreid getest.
Tijdens deze periode wordt iedereen ingewijd in het
registreren van tijden (het 'klokken') en het gebruik van het
systeem. Vanaf 1 januari 2003 wordt er in het echt geklokt.
Vanzelfsprekend zal het projectteam Hei-Time de eerste
maanden extra ondersteuning geven.
Het in- en uitklokken verloopt op dezelfde wijze zoals nu al
bij brouwerij Den Bosch het geval is. Overal komen in de
looproute naar de werkplek tijdklokken te hangen. Door het
pasje (dat ook bij binnenkomst wordt gebruikt voor de
toegangscontrole) voor de klok te houden wordt
automatisch de tijd geregistreerd. Deze tijd wordt
vervolgens overgezet naar het tijdregistratiesysteem.
Daarin worden alle gegevens aan de persoonsgegevens
gekoppeld. Elke dag worden deze tijdregistraties
vergeleken met de roosters die voor de betreffende
medewerker gelden en met zijn/haar eventueel al
geregistreerde afwezigheid (zoals vakantie en verlof).
Het systeem voldoet aan alle eisen met betrekking tot privacy,
die wettelijk zijn vastgesteld en met de Centrale Onder
nemingsraad zijn afgesproken.
14
Heineken
Nederlands Beheer