Lange dagen
Klantencontact
Improviseren
"De technische begeleiding tijdens het dance event Impulz
wordt op de dag zelf gedaan door Menno Schaft en Mike van
Baren. Zij vinden dat leuk en houden wel van die muziek,
dus zij begeleiden alles rondom de taps en lopen tijdens het
evenement rond. Er is altijd wat te doen. Voor Impulz is er
een omzetverwachting van 32.000 liter bier. Het verwachte
aantal bezoekers is 25.000. in totaal wordt er anderhalve
kilometer bierleiding gelegd."
Na een kopje koffie in de crew-tent gaan de mannen op naar
de volgende bar om nog veel meer meters slangen aan te
leggen en alles in paraatheid te brengen voor het feest op
zaterdagavond.
"Je maakt lange dagen, en het is ook echt geen vakantie.
Een evenement is vaak om drie uur 's nachts pas afgelopen en
dan moeten om negen uur 's ochtends de buffetten er weer uit.
Bij dit werk hoef je dus niet op vaste werktijden te rekenen."
"Het leukste aan dit werk is dat je met ontzettend veel
mensen te maken hebt. Ik heb al heel lang dezelfde klanten
en dat zijn inmiddels vrienden geworden. Klanten vinden het
ook leuk dat wij echt van Heineken zijn. De jongens die voor
drankenhandels rijden zijn namelijk ingehuurde chauffeurs.
Wij kennen de ins en outs van Heineken. Klantencontact is
belangrijk. Ik neem dan ook altijd even de tijd om bij een
bakkie koffie bij te praten."
"Bij evenementen zetten we de bar op en kleden deze aan.
Dan sluiten we de bars aan op fust of tankwagen en gaan
tappen. Je werkt altijd onder verschillende omstandigheden.
Tijdens Koninginnedag dit jaar was ik in Londen om te tappen
bij de ambassade ten behoeve van het jaarlijkse feest. Bij dat
soort aanvragen wordt er een bar neergezet en aangekleed, er
moet stroom worden geregeld en als dat allemaal klaar is, dan
is het een kwestie van omkleden en in je pak achter de bar
gaan staan. Dat is altijd weer improviseren. Je weet namelijk
nooit waar je terechtkomt en welke voorzieningen er zijn, zoals
stroom en afvoer. Hier in Bussloo is dat ook het geval. Zo heb je
een weiland, zo heb je een tentendorp en zo is alles na een
paar dagen weer helemaal weg! Elke bierkraan is ook anders.
Sommige tappers kunnen niet met een bepaalde kraan tappen,
dus dan moetje mensen bijstaan. Soms krijg je als klacht dat de
bierkraan niet hard genoeg loopt. Dan ga ik dat controleren en
als ik zie dat er niets mis is, loop ik terug en zeg: 'gaat het nu
beter?' Dan zeggen ze altijd: 'ja, veel beter!"'