Mechanische arbeid Zien geeft vorm Eeuwige ochtend Schaduw van groei De indringende geur van hop, enorme silo's, grote koperen ketels en stoere mannen. Heineken Brouwerij Den Bosch imponeert. Een omgeving die je het gevoel geeft klein te zijn. Terecht, het is 't grootste koperen brouwhuis ter wereld. Het is hier warm, het licht blijft altijd branden en het werk gaat altijd door. Het hart van de organisatie leeft. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. Al snel blijkt, de tijd van fysieke inspanning is hier voorbij. Eeuwenoud vakmanschap gaat steeds vaker samen met verregaande automatisering. Niks geen slangen meer aansluiten, gist afsteken of tanks schoonspuiten. Alles gaat volautomatisch. Multifunctionaliteit is het sleutel woord in deze brouwerij. De ploegen draaien gewoon door, al is het in een ander ritme dan vroeger. Een beter ritme, dat wel. Daar zijn alle taakteammedewerkers het vanavond over eens. In de operatorruimte neemt ploeg C de dienst over van ploeg B en dat dat het buiten donker is en regent. Het lijkt deprimerend om in een ruimte met zo weinig daglicht te werken. Toch hebben de mannen van de brouwerij daar weinig last van. Ze zijn het gewend en kennen de voordelen. "Overdag bij de kids, veel vrije tijd en lekker verdienen", is het credo van Edie Teirlinck. "De nachtdienst kan soms zwaar zijn, maar we moeten genoeg controles lopen. Een beetje frisse lucht doet wonderen, dan zijn de oogjes zo weer open." De mannen zijn duidelijk niet meer onder de indruk van een nachtje werken. brengt de nodige hectische toestanden met zich mee. De aanblik van tientallen computerschermen met technische afbeeldingen versterkt dit gevoel. Paul Rooyens legt me uit dat het taakteam vanuit hier de kwaliteit bewaakt en controlerende werkzaamheden uitvoert. Een ingewikkeld verhaal voor een leek, maar een rondleiding door de altijd felverlichte gangen biedt uitkomst. De tientallen computerschermen krijgen vorm en de talloze ruimtes met ingewikkelde apparatuur spreken steeds meer tot de verbeelding. De brouwerij is inderdaad geen plek meer van harde arbeid, maar van een strak georganiseerd proces dat dag en nacht draait onder de ogen van het taakteam. De rondleiding loopt uit op een heuse sightseeing. We komen in alle uithoeken van de brouwerij. Zelfs de oude kelder, die op de vierde etage ligt, krijgt een bezoek. Een sombere ruimte die door de vele buizen aan het plafond lager lijkt dan hij is. Na vijf minuten raak ik hier het besef van tijd kwijt. De eeuwige verlichting laat je vergeten Bij terugkomst in de operatorruimte vertrekken twee van de vijf mannen richting kantine. Eten gebeurt in twee groepen, zo blijven de computerschermen geen minuut onbemand. Het eten schijnt hier prima te smaken en de kantine ziet er best gezellig uit. Tiny vertelt me dat de kantine eigenlijk is opgedeeld in drie groepen: verpakken, filtratie en brouwen. "Dezelfde diensttijden, maar andere tafels. Dat was vroeger al zo en dat zal ook wel zo blijven. Een van de weinige dingen die nog hetzelfde is

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2002 | | pagina 20