Anthony Ruys (1947) werd in 1993 lid van de
Raad van Bestuur van Heineken N.V. In 1996
werd hij benoemd tot vice-voorzitter van de
Raad van Bestuur en onlangs werd bekend dat
hij met ingang van 25 april 2002 Karei Vuur
steen zal opvolgen als voorzitter. Wij spreken
hem op het moment dat Freddy Heineken een
paar dagen eerder zijn vertrek uit Heineken Hol
ding, ook per 25 april 2002, heeft aangekon
digd. Ingrijpende veranderingen, die volgens
Ruys in hun aard illustratief zijn voor de kracht
van Heineken. "Wat zowel Freddy Heineken als
Karei Vuursteen voor Heineken hebben bete
kend is overduidelijk", zegt hij. "Freddy Heine
ken is de verpersoonlijking van het merk ge
weest: vitaal, gedreven en creatief en hij is dat
nog steeds. Karei Vuursteen is erin geslaagd
zijn eigen waarden daaraan toe te voegen en
het bedrijf en de merken te laten groeien tot
wat ze nu zijn. Heineken is daarmee voor mij tot
een unieke combinatie geworden van traditie
en jeugdig elan. Het is niet zo maar een bedrijf.
Overal waar je komt, merkje de onderlinge ver
bondenheid van onze medewerkers en de toe
wijding om een product te maken waarmee we
een bijdrage kunnen leveren aan het plezier van
mensen. Ik beschouw het dan ook als een fan
tastische uitdaging om de groei van ons bedrijf
vanaf volgend jaar verder vorm te geven."
Vitaal
Volgens Ruys zijn het vooral vitaliteit en duur
zaamheid die aan die groei ten grondslag moe
ten liggen. "Vitaliteit van het bedrijf en de mer
ken die we voeren is van levensbelang. Bier is
een levend product, het is jong. Binnen verant
woorde kaders van alcoholbeleid richten wij ons
op een jong publiek en dat moet zo blijven.
Maar dat jonge publiek verandert voortdurend.
Jonge mensen van dit moment hebben totaal
andere levens dan tien en twintig jaar geleden.
Ze staan voor andere keuzes, hun onderlinge
verhoudingen en die met andere generaties zijn
sterk in beweging, en ze communiceren op een
manier die totaal anders is dan een paar jaar
geleden. Ik heb twee zonen van begin twintig
voor wie internet een vanzelfsprekend aspect
van het leven is geworden. Zij schakelen met
mensen over de hele wereld, dat fascineert me."
Nieuwe generatie
Ruys hecht veel waarde aan het contact met de
jongere generaties. Dat contact onderhoudt hij
door middel van diverse functies. Zo is hij voor
zitter van de Raad van Advies van AIESEC, een
internationaal studenten uitwisselingsprogramma.
Daarnaast bekleedt hij functies bij andere stu
dentenorganisaties als de Leidse Veerstichting
en het internationale managementinstituut
Insead. "Ook voor het management binnen een
bedrijf zijn jonge mensen van grote waarde. Zij
stellen de onverwachte vragen en presenteren
de verrassende invalshoek. Zij staan het dichtst
bij onze doelgroepen. Ik ben dan ook zeer ver
heugd dat er een groep jonge Heineken-mede-
werkers is opgestaan om het jongerennetwerk
Young@Heineken op te richten. Dit is een mooi
platform waar jonge medewerkers elkaar kun
nen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwis
selen. En via de bijeenkomsten die zij organi
seren komen zij in direct contact met het
hoger management. Voor hen een ideale
manier om Heineken in al zijn facetten te
leren kennen en voor ons, als management,
de manier om op de hoogte te blijven wat er
speelt binnen de nieuwe generatie Heineken-
medewerkers en welke innovatieve ideeën er
leven binnen deze groep. Een dialoog die ook
ik persoonlijk graag met deze groep aanga.
Een vitale uitstraling trekt jonge mensen aan,
zowel op de consumentenmarkt als op de
arbeidsmarkt. Maar in die vitale uitstraling spelen
traditionele waarden als kwaliteit, verbondenheid
en duurzaamheid een cruciale rol."
Duurzaam
Volgens Ruys is aandacht voor duurzaamheid,
of 'sustainability' minstens zo belangrijk als
vitaliteit. "Heineken is onlosmakelijk verbonden
met de maatschappij", licht hij toe, "vrijwel
overal in de wereld. Wij maken gebruik van
grondstoffen, we zijn werkgever, bieden mensen
een product aan en doen een beroep op de
kapitaalmarkt. Dat neemt diverse verantwoor
delijkheden met zich mee. Heineken gebruikt
veel water voor het brouwproces. Vooral drink
water is waardevol voor samenlevingen. Heine
ken heeft een voorbeeldrol als het gaat om ver
antwoord gebruik van water. We moeten ons
continu afvragen of het brouwproces met min
der water kan plaatsvinden, zonder concessies
te doen aan de kwaliteit. Daar zijn we al erg
goed in, maar het kan altijd beter."
Alcoholgebruik
"Daarnaast is alcohol een belangrijk punt van
aandacht. Al onze veertigduizend medewerkers
zijn ambassadeurs van verantwoord alcohol
gebruik. Samenlevingen en culturen kunnen
sterk verschillen in hun opvattingen over alcohol
gebruik. Ook daarin moeten we een voorbeeldrol
vervullen. Ik ben ervan overtuigd dat de maat
schappelijke belangstelling voor alcohol de
komende jaren zal toenemen. Als Heineken niet
samen met andere bierproducenten het initiatief
neemt voor zelfregulering, zal de samenleving
regelgeving opleggen. Mijns inziens is dat niet
nodig, maar de ketting is zo sterk als de zwakste
schakel. Eén brouwerij die onverantwoord han
delt, kan aanleiding geven tot regelgeving. Niet
temin mag ons dat niet van initiatieven tot een
verantwoord beleid weerhouden." Een derde
punt dat steeds meer in de belangstelling staat,