Een Heineken-trainee in den verre
Het is donderdagmiddag 17.00 uur. Het Amsterdamse café De Schutter is een ontmoetingsplek
voor vele studenten. Langzaam loopt de bruine kroeg vol. Discussies en lachsalvo's vullen de
ruimte. Een heldere, aanstekelijke lach is van Naomi Sedney, commercieel trainee bij Heineken
en net twee weken terug uit Tahiti. Daar vervulde zij haar tweede trainee-opdracht. "Een
ervaring die ik nooit had willen missen en die eigenlijk te mooi was om alleen mee te maken.
Nu moest ik mézelf in de vingers knijpen om te geloven wat ik zag.
Naomi kreeg de opdracht om de biermarkt van
Frans Polynesië, waarvan Tahiti deel uitmaakt,
te analyseren. Vooral in het begin betekende
dit veel 'veldwerk'. "Ik ging er vaak op uit met
mijn digitale camera om foto's te maken van
schappenindelingen, horecagelegenheden, bier
momenten enzovoort. Op andere dagen reed ik
mee met een vrachtwagenchauffeur die bars en
restaurants belevert of met een vertegenwoor
diger. Hoeveel klanten kan hij per dag leveren,
werkt hij volgens vaste routes, hoe wordt er
onderhandeld? Of ik ging naar andere Poly
nesische eilanden om te zien hoe het er daar
met de distributie en sales aan toeging en
maakte ik kennis met winkeleigenaren die het
fantastisch vonden om bezoek te krijgen van
iemand van 'Heineken Amsterdam'. Nuttige
informatie om een beeld te kunnen vormen van
de lokale biermarkt, de bierbeleving en alles
wat daarmee samenhangt."
24 uur per dag Heineken
"In die vier maanden draaide alles, 24 uur per
dag, zeven dagen per week, om Heineken. Ik
kon het niet loslaten. Alles wat ik zag en hoorde
over Heineken sloeg ik op en probeerde ik te
gebruiken. Zelfs als ik in de supermarkt was om
een product als tandpasta te kopen, stond ik
stil bij de bierschappen om te kijken hoe Hei
neken ten opzichte van de andere biermerken
werd gepresenteerd en wie welk bier kocht. Ik
heb dit niet als negatief ervaren, maar vond het
wel een opmerkelijke constatering. Doordat ik
24 uur per dag zo intensief met het merk bezig
was en midden in de markt opereerde, kon ik
zelf zogenoemde marktbewegingen observeren,
wat vooral goed van pas kwam tijdens discus
sies met het salesteam: ik was in staat kritisch
naar hun verhaal te luisteren, maar hen ook te
prikkelen om over zaken na te denken, waar ze
in de eerste instantie nog niet bij stil hadden
gestaan. De discussies met de mensen van het
salesteam waren inspirerend omdat ze niet
alleen erg veel ervaring hebben, maar ook nog
eens echte Heineken-ambassadeurs zijn, die er
trots op zijn voor Heineken te werken en trots
zijn om betrokken te worden bij Heineken-pro-
jecten. Zij hebben zich elke dag 100% ingezet."
Heineken heeft op Tahiti geen medewerkers in
dienst, maar maakt gebruik van een lokale dis
tributeur die het merk in de markt zet. Heine
ken wordt overigens wel in Tahiti gebrouwen.
"Ik had een werkplek bij 'Kim Fa', het Chinese
distributiekantoor, dat naast Heineken ook
water, wijn en champagne distribueert.
Met Jêrome Manguet, de marketing sales
manager heb ik dagelijks ontzettend goed
samengewerkt. Al miste ik af en toe wel een
Heineken-collega bij wie ik even kon binnen
lopen om te sparren of om advies te vragen.