De PET-lijn wordt ook wel 'fiuisteriijn' genoemd, omdat PET-verpakkingslijnen veel minder lawaai maken dan glaslijnen
PET-lijn uniek in zijn soort maakt. Voor deze lijn
is binnen Heineken Frankrijk ook een hele verse
ploeg mensen voor de nieuwe productieaanpak
opgeleid.
Door nu speciale 'multi-layer' flessen te gebrui
ken die zuurstof absorberende en koolzuur rem
mende lagen bevat, wordt bereikt dat de PET-
fles de kwaliteit van het bier waarborgt. De
PET-fles die momenteel door Heineken in
Frankrijk en Italië wordt gebruikt bestaat uit vijf
lagen. Er is vanzelfsprekend ook aan het milieu
gedacht; de PET-flessen zijn volledig recycle
baar. Door alle speciale maatregelen om PET
geschikt te maken voor bier zijn de kosten van
een PET-fles hoger dan die van dezelfde fles in
glas. Daarom blijven we binnen R&D natuurlijk
steeds werken aan het optimaliseren van de
PET-verpakking", aldus Berco Landman.
Waarom PET?
Bier uit een plastic fles is even wennen, maar
als een consument het flesje ziet, in z'n handen
voelt en het bier proeft, worden al gauw de
voordelen duidelijk. Berco Landman: "Het is
voor een innovatief bedrijf als Heineken belang
rijk met nieuwe ontwikkelingen te komen. PET-
flessen zijn een heel nieuwe vorm van bier ver
pakken. Het combineert de voordelen van de
glazen fles en het blikje: doorzichtig, makkelijk
uit te drinken, veilig/onbreekbaar, licht en ruimte-
besparend. Daarnaast is een PET-fles gemak
kelijk hersluitbaar te maken en is de vorm en
de kleur eenvoudig te veranderen, denk bij
voorbeeld maar aan embossing (reliëfversiering
in het kunststof)."
In Frankrijk is bier in PET-verpakking hard op
weg zich een solide plekje te veroveren op de
bierschappen. Ook Heineken Italië heeft inmid
dels een bestaande bottellijn aangepast om
PET-flessen af te vullen met het merk Dreher.
Of Nederland in de toekomst zal volgen, is niet
duidelijk.
"Er kleeft ook een aantal nadelen aan de PET-
verpakking. PET is niet zonder meer geschikt
om bier in te verpakken. Het materiaal is name
lijk vrij poreus en laat zuurstof en koolzuur door.
Karin Willems (afdeling Communicatie)
in samenwerking met Berco Landman
en Fons Maenhoudt (HTS)