"Een prachtige locatiegoed opgeleid en zeer gemotiveerd personeel, een marktaandeel van
tachtig procent en een vergistingsproces dat nog op klassieke wijze plaatsvindt." Johan
Tolsma, accountmanager Europa HTS Support, vertelt enthousiast over brouwerij Pivara
Skopje in de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië, sinds 1998 onderdeel van Hei-
neken. Hier worden in drie jaar tijd een nieuw silogebouw, brouwhuis, serviceblock en
verticale kelders gebouwd.
Bouw brouwerij Skopje
op 'nul niveau'
Dat er nu nieuwbouw wordt gepleegd, heeft
onder meer te maken met de te verwachten
verkopen van 1 miljoen hectoliter bier. Om die
te bereiken is een technische installatie met
een capaciteit van ongeveer 1,6 miljoen hecto
liter bier nodig. "De brouwerij had al wat instal
laties (meest tweedehands) ingekocht, met
name enkele ketels voor het brouwhuis en een
bierfilter voor het serviceblok, maar de installa
tie had nog niet plaatsgevonden. Dat gebeurt
nu dus wel, in fasen", aldus Rutgers.
Zomermaanden
Bier is in Macedonië een echt seizoenproduct.
De beste verkoopperiode is in de zomermaan
den. Johan Tolsma: "Buiten dat seizoen drinkt
de Macedoniër vooral wijn. De brouwerij ver
koopt twee eigen bieren: Skopsco en Lysec. Het
zijn allebei pilsners met 5% (volume) alcohol.
De afzet vindt zowel in fust als op fles plaats
(halve liters en 0,33 cl). Sinds kort verkoopt de
brouwerij ook Amstel en Heineken. Amstel komt
vanuit Athene hiernaartoe, Heineken vanuit
Nederland. In de toekomst is het mogelijk dat
de productie van Amstel en Heineken in de
brouwerij zelf plaatsvindt. Daarnaast verkoopt
Pivara Skopje ook frisdrank: met name Coca
Cola, Sprite, Fanta en het lokale water Bon
Aqua."
Tot nu verloopt een en ander volgens schema.
Of de deadlines worden gehaald, hangt uitein
delijk ook van de situatie op de Balkan af. Rut
gers: "Op dit moment is het weer rustig in
Macedonië en merken wij niet veel van span
ningen. Er is nu wel op het vliegveld een NAVO-
basis gestationeerd, maar in de straten van
Heineken-familie. "Het nieuwe hoofdkantoor is
in begin jaren negentig gerealiseerd en heeft
zowel aan de binnen- als de buitenkant nog dui
delijk invloeden van het vorige tijdperk. Binnen
in het gebouw zie je dat de general manager de
heer Svetosar Janevski een kunstliefhebber is,
de wanden zijn gedecoreerd met vele schilde
rijen gemaakt door schilders uit de regio. De
brouwerij zelf is oud, maar goed onderhouden
en schoon", vertelt Henk Rutgers. "Het brouw-
proces gebeurt hier nog in koperen ketels, voor
de liefhebbers dus prachtig om te zien."
in drie fasen. Fase 1, het silogebouw en het
brouwhuis, heeft als opstartdatum mei 2002.
Het serviceblok april 2003 en de verticale kel
ders (fase 3) april 2004."
Skopje zelf is alles rustig. Een jaar geleden zag
je hier nog veel politie op straat. Die is nu ver
dwenen."
Mooie locatie
De brouwerij ligt op een prachtige locatie en is
daar gevestigd sinds 1924. In 1991, na de val
van de Berlijnse muur, werd het bedrijf als eer
ste in Skopje zelfstandig. En in 1998 werd het
via Athenian Breweries een OpCo binnen de
De bouwfoto toont een groot gat van 4,5 meter
diep. Op die plaats stond de productiehal voor
literflessen Coca Cola. "Die diepte was nodig
voor er überhaupt op vaste grond kon worden
gebouwd. Nu het 'nul'-niveau is bereikt, kan de
bouw boven de grond beginnen", vertelt Henk
Rutgers. Hij is projectleider in Skopje en werkt
samen met specialisten van Project Service
HTS. "De nieuwbouw wordt compleet gereali
seerd en de technische installatie vindt plaats
v