eineken AMSTEl ilnci Een lekkere bbswa^e^g/vafi^enie bladeren; e^Jra^fiH|?b^derl|ek, zonnestralen door de b|men heén, kortom: heèr- lijk herfst] De zomer is teneinde en de herfstdagen hebben hun Intrede gedaan. Lekker thui^Vbó'r de open haard; hage- nietén van de moóï'e boswandeling biet... bockbier! Bockbier is onverbre|(elijk verbonden met de Herfst. Dit vol smakende speciaalbier is traditiegetrouw vanaf de eerste maandag in oktober weer verkrijgbaar in de winkels. En dat belooft wat, want het bockbier Wordt ook wel de Beaujolais Primeur onder de bieren genoemd! De traditie van het bockbier in Nederland gaat terug tot het begin van de vorige eeuw. In de jaren dertig is het bier al te vinden in Limburg waar iedere herfst bockbierfeesten werden gehouden. Kenmerkend hiervoor waren de optochten waarin bokken mee liepen, die zo langzaamaan het j symbool voor bockbieren zijn geworden. Zie in dit kader ook de etiketten van Amstel Herfst- j| bock en Heineken Tarwebok. gaan brouwen. Zo heeft iedere consument toch een beetje zijn persoonlijke voorkeur. Heineken, Brand, Amstel en De Ridder brou wen sinds jaar en dag bockbier. Heineken en Brand brouwen respectievelijk Tarwebok en Dubbelboek. Amstel heeft Herfstbock en De Ridder brouwt Bockbier. In de afgelopen tien jaar is de totale con sumptie van bockbier bijna verdrievoudigd. Deze toename is mede te danken aan Heineken. Nederlands grootste bierbrouwer introdu ceerde in 1992 Heineken Tarwebok dat een duidelijke ommekeer heeft veroorzaakt op de bockbiermarkt. Heineken brouwt een ilvT' bockbier dat net iets lichter is dan de gebruikelijke bockbieren, waardoor het een zachte, licht zoete en iets frissere smaak heeft. Hierdoor is het Tarwebokbier makkelijker te drinken I en is het dus ook voor een grotere j groep consumenten toegankelijk. •ktMlrir- ipjl Tarwebok Inmiddels is het bockbier ook in Nederland heel populair. In de afgelopen tien jaar zijn veel brouwerijen bockbier Damian Dabkowski, Marketing Heineken vu* «me 'pfiilJKE INGRES Duitsland bestond in de Middeleeuwen uit honderden graafschappen en prins dommen. Een van die kleine staatjes was het vorstendom Grubenhagen J met als hoofdstad Einbeck. Daar M werd een bovengistend tarwebier fl gebrouwen, dat zo in de smaak viel H bij het Beierse hof, dat een Ein- H becker brouwer naar München werd gehaald om het Einbecker bier daar te brouwen. Door de loop der jaren Wa en verbasteringen als gevolg van het Beierse dialect veranderde de hSfl naam van het bier in Oanbock en daarna Bockbier. Gezien deze naam, denkt men wel eens dat het gaat om een bier dat hoort bij het sterree ks beeld Steenbok, dat rond kerstmis valt. Heineken, Amstel en Brand wensen u veel genot bij het drinken van de diep roodbruine, volmoutige Bock bieren. Jaco de Kempenaer, Marketing Brand

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2001 | | pagina 10