peler zijn trading marketsdaar gaat het om het gewone exporteren - of zoals wij dat traditioneel noemen: dozen schuiven. Dan hebben we enkele landen die we building markets noemen. Daar heeft Heineken nog een beperkte positie maar we zien potentie en hebben de groeiseg menten in kaart gebracht. Landen als China, Duitsland, Portugal en Australië, dat zijn nou typische building markets. Tot slot hebben we wat we noemen starbrand markets. In die landen is het Heineken-merk goed ontwikkeld. Het zijn onze profit makers en lopen uitstekend: Hongkong, Puerto Rico, de Canarische eilanden, het Caribische gebied, de Golfstaten - goed voor zo'n vijftien of meer procent marktaandeel per land. Eenmanskantoreri Voor de verschillende landen bestaan evenzoveel verschillende verkooporganisaties. "Allereerst hebben we de reizende exportmanagers. Die hebben een stuk of tien, twaalf landen onder zich die ze vanaf hier, in samenwerking met de plaatselijke distributeur, bestieren. Daarnaast hebben we een aantal eenmanskantoren: iemand van ons zit in een land, dichtbij de dis tributeur. Die zorgt ervoor dat onze belangen goed worden behartigd. Je moet dan denken aan landen als Portugal, Colombia of Puerto Rico. Tot slot hebben we kantoren die full fledged zijn. Het meest ontwikkeld daarvan zijn de Canarische Eilanden en Hongkong - daar doen we alles zelf, Marketing, Verkoop én Distributie." In veel andere landen speelt de distributeur een belangrijke rol in de lokale verkoop. Onlangs kreeg Hooft Graafland een aantal van hen op bezoek. "We organiseerden een global distribu tors conference waarin we onze 25 grootste dis tributeurs naar Amsterdam brachten. De bij eenkomst had de structuur van een workshop: we leidden een onderwerp in en vervolgens werd daar feedback op gegeven. De algemene ten dens: mensen waren heel enthousiast over de slag die we aan het maken zijn bij Export: dich ter op de markten komen en meer inzicht en kennis krijgen over wat er in het traject vanaf de distributeur tot en met de consument gebeurt. Deze slag maken we uiteraard in samenwerking met de distributeur. Die professionalisering, ingezet door mijn voorganger Mare Bolland, werd zeer omarmd. Maar tegelijkertijd werden er harde noten gekraakt over onze basic systems. 'Ik krijg mijn bier niet op tijd.' En: 'Afspraken worden niet nagekomen.' Of: 'Waar blijft mijn promotie materiaal?' Wat blijkt: we hebben een enorme slag te maken om de basics goed te krijgen. Het fundament moet beter. En daar werken we met STAR Chain, Express en de MMU hard aan." Simpeler Maar met STAR Chain en Express alleen ben je er nog niet, meent Hooft Graafland: "We moe ten ook tot een vereenvoudiging en stroomlij ning van allerlei verpakkingen en producten komen. Laten we daarom dingen simpeler maken. Hoe ingewikkelder we doen door voor iedere markt een specifieke verpakking te maken, des te moeilijker het wordt om op tijd te leveren. We hebben, om maar eens een voorbeeld te noemen, meer dan veertig verschillende ach terlabels voor onze 33cl-flessen. Vaak zetten we de naam van de distributeur op het label. Voor een hoop landen is dat niet nodig, maar alleen leuk voor de distributeur. Hierdoor wordt het bier alleen maar duurder, de complexiteit gaat omhoog en de leveringsbetrouwbaarheid wordt minder. Het is een vorm van klantgerichtheid die uiteindelijk tegen de klant werkt. Dus moet je met je distributeur om de tafel gaan zitten. Wil je werkelijk je naam erop? Dan zit daar voortaan een kostenplaatje aan. We moeten er immers een speciale run voor maken. Zo ook hebben we vier trays met verschillende hoogtes voor blikjes, nog afgezien van de ver schillende bedrukkingen. Die zijn er ooit met een historische reden gekomen, maar we zijn nu aan het kijken of dit niet tot één type kan wor den teruggebracht. We moeten zaken vereen voudigen en ruimte maken in ons assortiment, zodat we ons kunnen richten op de dingen die werkelijk verschil maken. Want één ding is zeker: de vraag naar échte verschillen in ver pakkingen wordt steeds groter, zoals bijvoor beeld clear label longnecks, één liter blikken en multipacks." Import Een andere trend in de exporttak is het multi- sourcen: bier van het Heineken-merk dat bij andere dan onze Nederlandse brouwerijen wordt geproduceerd. "Ik vind dat het Heineken-merk zogezegd source-onafhankelijk moet zijn. Het merk heeft zijn bekendheid niét vanwege het feit dat het ergens vandaan komt, maar omdat het ergens voor staat, in heel veel landen is men uitstekend in staat om Heineken te brou wen. En het multi-sourcen biedteen gigantische flexibiliteit. Importbier moet je dan ook nooit aan één bron koppelen. Je moet niet zeggen: 'Dit bier is geïmporteerd uit Nederland', maar hoogstens: 'Het is geïmporteerd'." Alleen al het feit dat het wordt geïmporteerd, en niet het lokale bier van een land is, spreekt een bepaalde groep consumenten aan, aldus Hooft Graafland. "Het Heineken-merk roept tal van associaties op. Mensen die met zo'n groen flesje rondlopen, willen daarmee iets over zichzelf zeggen. En dat wordt bevestigd door een iets hogere prijsstelling. Als je op een mainstream prijsniveau gaat zitten, ga je de concurrentie aan met lokale merken. Maar je moet er ook voor zorgen dat de prijs stelling niet de énige reden is waarom mensen je bier kopen. Je moet het merk ook inhoud geven: het staat voor de hoogste kwaliteit en het is internationaal. Niet in de zin dat het in alle landen verkrijgbaar is, dat is zo'n leeg begrip, dan krijg je De wereld van Peter Stuyvesant. Heineken staat voor een attitude: mensen die wat van de wereld gezien hebben en daarmee ook wat doen. Die willen niet alleen een bewoner van China, Taiwan of Portugal zijn, maar ook van de wereld." Spirit "In de loop der jaren zijn er veel merken geweest die ook een internationale positie wil den opbouwen. Het blijkt dat dat niet zo een voudig is. Sommige merken hebben meer suc ces dan andere, maar niemand heeft vooralsnog onze positie kunnen benaderen. Ons voordeel is dat wij jaren hebben gehad om het Heineken-merk op te bouwen. Wij waren de eerste brouwer die werkelijk geloofde datje bier kon exporteren. Het bedrijf heeft altijd een ondernemende spirit gehad. Het was Alfred Heineken zelf die zei: 'Beer can travel'. Hij had een heel duidelijke visie: terwijl heel veel men sen hun eigen, lokaal gebrouwen bier drinken, is er toch in elk land wel ruimte voor een interna tionaal merk. En gelukkig is dat vaak Heineken." Ron Magnée

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2001 | | pagina 5