mmtm
Ellen Mertens, hoofd Productie en
Kwaliteit:
Schatbewaarder van Affligems
brouwproces
In vijfjaar de productie van Affligem tweeënhalf
keer zo groot zien worden, Ellen Mertens maakte
het allemaal mee. Maar ondanks alle veranderin
gen sinds de komst van Heineken blijft een ding
onveranderd: de receptuur.
Ellen Mertens
De 29-jarige Ellen Mertens is verantwoordelijk voor
de constante kwaliteit van de bieren die Affligem
brouwt. Een van de onderdelen van haar werk is
het testen van de kwaliteit van het bier. Zowel het
bier uit gisting, het bier voor afvulling en het afge
vulde bier worden allemaal door Ellen geproefd. En
lekker bevonden, vooral Afligem Blond en Blond
Christmasbier.
Na haar universitaire studie Bio-ingenieur Schei
kunde liep Ellen stage bij de Affligem brouwerij.
"Een leuke en vooral leerzame periode", aldus
Ellen. Na deze stage was het dan ook een logische
stap om daar te blijven. Ellen merkte dat er over
het brouwproces weinig op papier stond. De
eerste driejaar legde Ellen als kwaliteitsmede
werker dan ook alle brouwprocedures en daar
bij behorende processen vast op papier. Daarna
werd ze hoofd Productie en Kwaliteit
Ellen: "Er is veel veranderd in de afgelopen zes
jaar. Toen ik hier kwam zat er nog geen duide
lijke structuur in de werkzaamheden. Inmiddels
is dit enorm verbeterd. Met de overname van
Heineken gaat er helemaal veel veranderen. De
brouwcapaciteit moet worden verhoogd. Ook
krijg ik een assistent toegewezen. En dat is wel
belangrijk. Want wat als ik nu eens afwezig ben?
Dan is er geen directe vervanger. Door de over
name krijgt Affligem tal van nieuwe kansen. De
brouwerij kan zo verder groeien. Daarnaast biedt
Heineken ons kennis en advies voor wat betreft
het brouwproces. Over de producten kunnen ze
ons niets bijbrengen, want dat gebeurt allemaal
volgens traditionele recepten."
Belgische biermarkt
"We werken al jaren met Heineken. Het is dus
niet zo'n grote overgang voor ons. We werken nu
volgens de normen van een groot bedrijf. En dat
is goed. We produceren dit jaar honderd duizend
hectoliter. Dit was in 1995 nog maar veertig
duizend hectoliter. Dit is dus een heel groot ver
schil. We hebben het nu ook heel erg druk.
Maar dat is niet erg. De Belgische biermarkt
stagneert, maar wij blijven dus wel groeien. En
de nieuwe ontwikkelingen maken het spannend.
Op deze manier wordt het werk een uitdaging en
geen routine. En dat is belangrijk. Het is leuk
om bij een brouwerij te werken die groeit. Zo
blijf ik ook groeien. En als ik straks een assi
stente heb, kan ik via Heineken interessante
opleidingen volgen." Op de vraag of Ellen thuis
ook wel eens een biertje drinkt, antwoord ze
lachend dat ze na een dag werken haar buik
letterlijk wel eens vol heeft van al die soorten
bieren.
Bert De Wit, engineering:
"Meer perspectief voor de toekomst"
Bert De Wit (29 jaar) trad in 1998 in dienst bij
Affligem. In 1997 liep hij al stage bij Brouwerij de
Smedt. Tijdens zijn stage reisde Bert af naar Ame
rika om daar in opdracht van de heer Vervloet en
enkele collega-brouwers een microbrouwerij voor
abdijbier op te zetten. Bert is verantwoordelijk voor
projecten binnen de brouwerij. Daarnaast bewaakt
hij het aandachtspunt milieu binnen Affligem.
Bert: "Affligem is een mooie brouwerij waar je ont
zettend veel kan leren. Met de komst van Heine
ken raakt dit leerproces in een stroomversnelling.
De afgelopen jaren werden veel werkzaamheden
handmatig verricht. Zo werden de oude gisttanks
nog handmatig schoongemaakt.
Bert De Wit
De overname van Heineken brengt meer financiële
mogelijkheden met zich mee. Hierdoor konden
vele werkzaamheden worden geautomatiseerd.
Een voorbeeld hiervan zijn de vier nieuwe gist
tanks, die twee maanden geleden zijn geplaatst.
Het werk is dus minder arbeidsintensief geworden.
Dit geeft weer meer ruimte voor andere aspecten,
zoals het realiseren van een waterzuiveringsinstal
latie. Dit was tot nu toe mijn grootste project."
Capaciteitsuitbreiding
"Sinds Heineken Affligem heeft overgenomen is de
werkdruk hoger. Maar hierdoor is er wel meer per
spectief voor de toekomst. Denk maar aan de uit
breiding van de capaciteit. In het kader van een
nadere kennismaking met Heineken, heb ik een
bezoek gebracht aan de brouwerij in Zoeterwoude
en het hoofdkantoor in Amsterdam. In vergelijking
met Zoeterwoude gaat het er hier bij Affligem meer
ambachtelijk aan toe. Bij ons zie je beter wat er
allemaal gebeurt. Maar het belangrijkste is dat wij
veel van Heineken kunnen leren."
Een verslag van Conny Vet, Sophie van Wel en
Peter Everts